Jeugdtheater: De legende van Woesterdam

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
22/05/2009
Wat is er leuker voor de kinderen dan een theaterstuk op locatie dat hen de gelegenheid geeft om zelf in het decor rond te wandelen en zijdelings aan de actie deel te nemen. De legende van Woesterdam is zo'n theaterstuk.

Een theaterstuk hoef je niet altijd van op een genummerde stoel in een donkere zaal te bekijken. Integendeel, vinden ze bij de Gentse Studio Orka, dat met jeugdproducties als Lava, een bodemonderzoek en Mijnheer Porselein al een stevige reputatie heeft opgebouwd wat locatieprojecten betreft. De legende van Woesterdam, dat Studio Orka samen met De Kopergietery maakte, is het volgende in die rij locatieprojecten. En ook dit stuk kreeg van de recensenten goede kritieken.

Volgens De legende van Woesterdam ligt er op de bodem van een vijver in het oude dorp ergens een ton verzonken. In die ton is het laatste eitje van de allerlaatste buikvlinder bewaard. Die buikvlinders maakten van Woesterdam lang geleden een oord van liefde. Tot op het moment dat een koele tiran de soort uitroeide en van Woesterdam een kille plek maakte, waar verliefdheid eigenlijk niet meer voorkwam. Gelukkig zijn zoveel jaren later de jonge Elvira (actrice Katrien Pierlet) en Patrick de parkwachter (Joris Hessels, bij de kids wellicht bekend als Oscar uit het Ketnet-programma Smos) op pad.
Het tweetal onderneemt een poging om de buikvlinder nieuw leven in te blazen en gaat op zoek naar het laatste eitje. Het doet dat onder meer met de hulp van Geoffrey, de telegeleide fopeend-met-boordcamera die kan worden ingezet om waterpartijen af te speuren. Verder is er nog een gesofisticeerde broedkast van doen, waarmee het cruciale kweekprogramma voor de allerlaatste buikvlinder staat of valt. En wie weet: als Elvira en Patrick slagen in hun opzet om de liefde in hun midden opnieuw te doen oplaaien, zijn ze er zelf misschien de eerste getuigen van. Deze voorstelling heeft het dus niet alleen van het intrigerende verhaal maar ook van het aanstekelijke spel van de acteurs, en de inbreng van de knap vormgegeven rekwisieten, die het verhaal mee gestalte geven.

Geheim plekje
De bijkomende troef is dus de open ruimte waarin de actie zich afspeelt. Op hun tournee door Vlaanderen reizen Studio Orka en De Kopergietery allemaal parken af waarin zich een vijver bevindt. De toeschouwers verzamelen op een centraal punt en begeven zich dan naar de plaats van het gebeuren. De inleving van de kinderen beperkt zich niet tot wat gezichten trekken en roepen van op een stoel. Deze keer mogen ze letterlijk een beetje 'meespelen'. De organiserende gemeenschapscentra Candelaershuys en De Pianofabriek kozen als locatie voor het Sauvagèrepark in Ukkel. We zijn al eens prospectie gaan doen in dat park. Je moet er even het hoofd bij houden wil je het terugvinden, maar de bestemming is zeker een ontdekking. Het Sauvagèrepark ligt vlak bij het kerkhof van Ukkel in een over het algemeen erg groene omgeving. Het is een Engels landschapsparkje met veel hoogteverschillen en rotspartijen rond de centrale vijver, waar twee zwanen in rondzwemmen en zelfs een Griekse tempel naast staat. Als het goed weer is kun je in dit park gerust ook nog de rest van de namiddag doorbrengen, want er is ook een ruime speeltuin en iets wat op een kleine kinderboerderij lijkt, met konijntjes, sierkippen en zelfs een pauw. Op dit moment staan laag bij de grond ook de boshyacinten in bloei, terwijl vlak bij het pittoreske privéhuisje in het park een reuzehoge en -dikke sequoiaboom oprijst. Tot slot nog een praktische mededeling: kinderen jonger dan zes kunnen de voorstelling niet bijwonen omdat dat de loop van de voorstelling zou kunnen bemoeilijken.

:: De legende van Woesterdam - De Kopergietery/Studio Orka - 24.5.2009 14 & 16.00 - vanaf 6 jaar, Sauvagèrepark 1180 Ukkel - org. & rsv: GC De Pianofabriek, 02-541.01.70, depianofabriek.vgc.be & GC Candelaershuys, 02-343.46.58
Tickets: 4/10 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni