Kunstenaarsgemeente Sint-Gillis zet bloemetjes buiten

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
30/04/2010
Artiestenparcours zijn er ondertussen in vele steden en gemeenten (vorig weekend nog in Jette en Evere), maar dat van Sint-Gillis is de moeder van hen allen. In 1988 had de eerste editie van de lokale biënnale plaats. Tijdens deze twaalfde editie kan het publiek 204 ateliers bezoeken. Aan het hele programma nemen 414 artiesten deel.

Sint-Gillis is bij uitstek een artistieke gemeente. De vorige editie bracht meer dan 25.000 bezoekers op de been.

De organiserende dienst Cultuur van de gemeente en de vzw Les Rencontres Saint-Gilloises bieden het publiek dit jaar niet alleen opnieuw een parcours aan van vrij toegankelijke ateliers tijdens de weekends, door de week zijn ook een aantal 'Kernen' te bezoeken waar tentoonstellingen te zien zijn, en tijdens de veertiendaagse staan er met de Animacties ook andere activiteiten en gebeurtenissen gepland. Tijdens de grote openingsavond op vrijdag 7 mei vanaf 18 uur in het festivalcentrum het Volkshuis op het Sint-Gillisvoorplein geeft de Zinneke Parade een avant-première, luistert Bars en Fanfare de plaatselijke cafés en restaurants op, en zijn er vernissages met nocturnes tot middernacht op meer dan honderd vijftig plekken, waarvan sommigen te bereiken zijn met een toeristentreintje.

Zoals ondertussen de traditie is, kan het publiek met een systeem van stembriefjes zijn coups de cœur of favorieten onder de artiesten verkiezen.

Wij grasduinen al even door het aanbod van tentoonstellingen en evenementen.

Jean Robie
Parcours d'Artistes stelt vooral hedendaagse kunstenaars centraal, maar de blikvanger in het tentoonstellingsprogramma is wel de negentiende-eeuwse Brusselse kunstschilder Jean Robie, wiens opvallende verhaal wordt verteld in de statige Europazaal van het stadhuis.

Robie leefde van 1821 tot 1910; dit jaar is het dus zijn eeuwfeest. Hij kwam uit een bescheiden gezin in de Marollen, maar groeide als autodidact uit tot een van de meest gerespecteerde decoratieve schilders van zijn tijd. Op dat vlak zijn vooral zijn virtuoze stillevens van bloemen bekend. Daarnaast was Robie ook een verwoed reiziger en legde hij taferelen vast uit heel Europa, uit Egypte maar ook India.

De tentoonstelling telt drie luiken. De mens Robie en zijn 'parcours d'artiste' worden uit de doeken gedaan aan de hand van portretten en zelfportretten, teksten en foto's. Aan de allure van zijn huis aan de Charleroisesteenweg, dat vandaag de winkel Schleiper herbergt, is overigens te zien dat Robie goed boerde.

Het tweede luik focust dan op Robies bloemschilderingen, die zo voluptueus en uitbundig zijn dat je er automatisch goed gezind van wordt. Een verslag van de Academie voor Schone Kunsten omschrijft de trefzekere en uitbundige Robie als 'een schrijver met een penseel'.

Het derde luik van de retrospectieve gaat over de reizen en toont schetsen, reisvoorwerpen en schilderijen, maar ook aantekeningen van Robie zelf. De tentoonstelling wordt afgesloten met een interactieve multimediale installatie, Spoor van Robie , in de Raadszaal. Het publiek kan zich er onderdompelen in de bloemencomposities en zeetaferelen van Robie.

Een van de Animacties van Parcours d'Artistes staat overigens ook in het teken van Jean Robie en zijn bloemen. In de straat die naar hem genoemd is, brengt het buurtcomité een hommage aan de schilder in een speciaal groen-project op nummer 8, met een schilderatelier voor kinderen, 'opfleuring' van de straat en, als alles meezit, een straatfeest.

Kubieke meters
Nog zo'n blikvanger op Parcours d'Artistes is de tentoonstelling Cube & Square . Curator Bob Van der Auwera selecteerde kunstwerken van de laatste dertig jaar van meer dan zestig verschillende kunstenaars waarvan geometrische figuren verwant met de kubus of het vierkant de inspiratie of het onderwerp vormen. Het zorgt voor een wat vreemde gewaarwording om die vormen voortdurend terug te zien komen in een opeenvolging van kunstwerken in de meest uiteenlopende materialen, media en kleuren. De expositie is gespreid over de eerste verdieping van het gerenoveerde Volkshuis van Sint-Gillis op de Parvis , waar op de tweede verdieping de permanente infobalie van de biënnale is gevestigd. Het tweede deel is ondergebracht in het Huis van Culturen in de Belgradostraat. Dit oude industriële gebouw dat omgevormd werd tot cultuurplatform, heeft sinds 2007 een multicultureel programma-aanbod. Als hedendaagse ruimte voor polyvalent gebruik is het uiterst geschikt voor de vormen, kleuren en volumes van Cube & Square .

De resultaten van een totaal andere benadering van kunst is terug te vinden in de lokalen van het OCMW in de Fernand Bernierstraat. Niet alleen hangen er de resultaten van een langlopende workshop fotografie die mee door het OCMW werd georganiseerd en die verrassende foto's van de publieke ruimtes in Sint-Gillis opleverde, ook de kunstenaars van CréAHM-Bxl, dat dagelijks multidisciplinaire ateliers voor mentaal gehandicapten organiseert, stellen er weer hun intrigerende werk tentoon.

Opkijken
Tot slot melden we nog waar er de volgende weken echt leven in de brouwerij zal zijn. Zo weerklinkt er voor het eerst ook muziek op het Parcours d'Artistes: Parcours chanté presenteert de hele tijd muziek van tal van bekende en minder bekende Brusselse muzikanten in de bekende en onbekende hoekjes van het gemeentepatrimonium. Laïla Amezian, Guys in the Kitchen, Jérôme Porsperger en Anna Romano zijn enkele van de namen.

Voorts moet wie in de Morisstraat, Schietbaanstraat, IJskelderstraat en Jourdanstraat passeert, zeker de fresco's van Geneviève Bachmann op de muren in de gaten houden. En de liefhebbers van graffiti en street art moeten echt naar CC Jacques Franck, waar tussen 7 en 15 mei de internationale Kosmopolite Art Tour neerstrijkt voor live-sessies met state-of-the-art werkjes.

Een vanzelfsprekende partner van Parcours d'Artistes ten slotte is de circusschool Espace Catastrophe. Het gezelschap Kirkas Gaya brengt tijdens de weekends de premièrereeks van haar voorstelling Ventre in een grote cocon op de buitenpiste van Espace Catastrophe, met drie luchtacrobaten, een muzikante en een marionet.

:: Parcours d'Artistes van Sint-Gillis, van 7 tot en met 23 mei.
Een pasje kost 7 of 5 euro. Algemene inlichtingen in het Pelgrimshuis, Parmastraat 69, 02-534.56.05, www.parcoursdartistes.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni