De maatschappij staat onder druk na het recente terreuralarm, daarom is er meer dan ooit nood aan cultuur. Dat zeggen het Brussels Kunstenoverleg en de Brusselse Museumraad in een open brief. Ze vragen de verschillende bevoegde overheden daarbij om steun.
Kunstenoverleg: ‘Meer dan ooit inzetten op cultuur na terreuralarm’
Na de aanslagen in Parijs en het terreuralarm bleven zeer veel culturele hotspots in Brussel dagenlang gesloten. Pas woensdag raakte bekend dat de AB door haar sluiting tienduizenden euro’s heeft verloren.
Het publiek moet de weg naar de zalen terugvinden, zeggen het Kunstenoverleg en de Museumraad. Ze vragen daarbij steun aan alle overheden, van de gemeentes tot de federale overheid. “Steun hen door mee de intrinsieke waarde van cultuur te verdedigen, door de nodige zichtbaarheid te geven aan cultuur en bied hen de mogelijkheid om met nog meer volharding en passie hun werk uit te voeren", klinkt het in de brief.
Volgens de organisaties kan de sector een rol spelen in het oplossen van de uitdagingen die het terreuralarm stelt aan de maatschappij. “Nu, meer dan ooit, is er nood aan cultuur”, klinkt het. “Om in vraag te stellen, om nieuwe perspectieven te bieden, om zuurstof te geven aan een wereld die solidariteit, democratie en openheid centraal stelt.”
Het terreuralarm laat de culturele sector in Brussel achter met een kater, zo staat in de brief te lezen. “Het volgende culturele seizoen moet nu net nog sterker en diverser worden”, luidt het. “Meer dan ooit moet Brussel een rijk en divers cultureel aanbod ontwikkelen dat openstaat voor iedereen. Meer dan ooit moeten we investeren in onze kunstenaars en in publiekswerking, net zoals in veiligheid. Meer dan ooit moet de culturele sector door iedereen erkend worden als één van de grondvesten van een maatschappij die openheid, solidariteit en rechtvaardigheid hoog in het vaandel draagt.”
In de brief wordt niet gevraagd om een financiële compensatie van de overheid. De meeste cultuurhuizen in Brussel kregen de afgelopen jaren wel te maken met soms forse besparingen. Volgens het Kunstenoverleg was er echter geen consensus om extra middelen te vragen. "We vragen wel om te blijven investeren, de sector staat al jaren onder druk", klinkt het.
In bijlage kunt u de volledige brief lezen.
Dreigingsniveau 4 in Brussel
Lees meer over: Cultuurnieuws , Dreigingsniveau 4 in Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.