Leila : Elektronische spooksoul

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
21/02/2009
De Brits-Iraanse Leila is terug van lang weggeweest. Aan de donkere elektronische soul van haar derde album Blood, looms & blooms - het eerste in acht jaar - droegen tientallen gastmuzikanten bij. Een aantal onder hen zakt dinsdag mee af naar Brussel voor Leila's concert in de Botanique. "Ik heb het geluk zoveel getalenteerde vrienden te kennen."

Herinnert u zich triphop nog? Behalve Portishead en Tricky scoorde ook Leila in dat genre een vette hit in 1997 met 'Don't fall asleep'. Indertijd 'ontdekt' door Aphex Twin - haar eerste releases en de langspeler Like weather verschenen op diens label Rephlex - doorzwom de van geboorte Iraanse zangeres en muzikante ondertussen verschillende watertjes. Zo was ze jarenlang de toetseniste van Björk. Na haar tweede langspeler, Courtesy of choice, in 2000 werd het echter stil. "De reden daarvoor was de dood van mijn ouders," zegt Leila. "Kort na mijn moeder overleed mijn vader, een harde klap. Ik verloor mijn interesse in het leven, maar besloot na een tijd dat ik actief moest zijn: dat is ook wat mijn ouders gewild zouden hebben."

Elektronica
Leila maakte een briljante comeback. Afgelopen zomer triomfeerde ze met twee singles ('Deflect' en de verschroeiende instrumental 'Mettle'). Kort daarop verscheen Blood, looms & blooms, haar derde langspeler. Daarop ontvouwt Leila een dramatisch geluid, een sprookjesachtig en ietwat donker spectrum. Opgebouwd uit tegendraadse, soms slome beats, weerkerende gitaar-distortion en een hoogst gedetailleerde en afgemeten orkestratie, kun je Blood, looms & blooms nog het best omschrijven als spookachtige elektronische soul. Aan het album dragen tientallen gastmuzikanten en -vocalisten bij. Naast Andy Cox, Luca Santucci of Zan Lyons valt vooral de samenwerking met Martina Topley-Bird, de ex-muze van Tricky, op. Leila: "Ik heb het geluk zoveel getalenteerde mensen te kennen. Martina vroeg me mee te werken aan haar soloalbum, in de periode dat ik mentaal volledig in de put zat, wat ik bijgevolg afblies. Maar het draaide uiteindelijk toch nog op een samenwerking uit. De zanger Terry Hall die op twee nummers een bijdrage levert, ken ik al jaren. Daarnaast kwam ik op mijn weg andere getalenteerde muzikanten tegen die bereid waren mee aan mijn album te sleutelen. Mijn muziek stoelt sterk op elektronica: ik houd van het noisy potentieel en het ongekende frequentiebereik. Maar ik zou me niet als een elektronische muzikante bestempelen, net zoals ik geen 'etnische artieste' ben."

Familie in Iran
Leila Arab werd geboren in Iran en ontvluchtte het land ten tijde van de islamitische revolutie. Ze groeide op in Londen waar ze vandaag nog woont. Leila: "Ik spreek wekelijks met mijn familie in Iran. Van jongs af heb ik zelf het gevoel nergens bij te horen. Dat komt wellicht door de verhuis naar het Westen, maar ook mijn positie als kunstenaar heeft daarmee te maken. Ik wijd mijn leven aan het maken van kunst. Mijn vrouw-zijn, mijn identiteit als muzikant of Iraanse heeft daar weinig mee te maken: kunst overstijgt die gevoelens."

Voor haar Brusselse live performance neemt Leila een stel gastmuzikanten mee. Leila: "Absoluut Luca Santucci en Terry Hall. Voor de rest onderhandel ik nog: het hangt af van de persoonlijke agenda's van de muzikanten. Live wordt het een mengeling van instrumentaal werk en vocale nummers. Deze zomer deed ik trouwens tal van festivals en keer op keer stond ik in de dancetent. Mijn muziek kun je echter moeilijk als techno of zoiets verkopen - tenzij dan bij mensen die heel vreemde drugs genomen hebben."

:: Leila
wanneer: 24.2.2009 om 20.00 uur
waar: BOTANIQUE, Koningsstraat 236, Sint-Joost-ten-Node, 02-218.37.32, info@botanique.be, www.botanique.be
inkom: €15/12/9

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni