Literaire lunch met Abdelkader Benali

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
19/06/2008
Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) is een Europese instelling die deze zomer voorwaar een reeks literaire ontmoetingen organiseert. In dat kader zakt de Nederlander Abdelkader Benali deze week naar Brussel af.

Het EESC is een orgaan van de Europese Unie. Het werd in 1957 in Brussel opgericht en is nog bezig met het vieren van zijn vijftigste verjaardag. Het EESC geeft advies over Europese wetsvoorstellen en treedt tegenover de Europese instellingen op als belangenverdediger van de organisaties uit het 'maatschappelijke middenveld' die werkgevers, werknemers, maar ook consumenten, milieubewegingen, gezinnen enzovoort verenigen.

Het Comité telt 344 leden uit 27 lidstaten en heeft zijn zetel in het Jacques Delors-gebouw in Etterbeek, waar deze zomer naar aanleiding van de verjaardag en van het Jaar van de Interculturele Dialoog een reeks literaire bijeenkomsten wordt georganiseerd die gratis toegankelijk is voor het publiek. De bijeenkomsten hebben plaats op de zesde verdieping van het gebouw - in het atrium of bij goed weer in de openlucht met een drankje op het terras. Het thema van deze reeks van vier lezingen is 'Mobiliteit en migratie'.

In samenwerking met de British Council, het Goethe-Institut, de Franse en de Poolse ambassade en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren werden vier auteurs uitgenodigd uit vier verschillende landen die met elkaar gemeen hebben dat ze niet schrijven in hun moedertaal. Soraya Nini uit Frankrijk en Feridun Zaimoglu uit Duitsland zijn al langs geweest. Op 3 juli volgt nog de lezing met de in het Verenigd Koninkrijk geboren en in Ghana opgegroeide dichter en literair performer Nii Ayikwei Parkes (in het Engels met Franse vertaling). Maar deze week is de in Marokko geboren Nederlandse auteur Abdelkader Benali aan de beurt.

Hardloper
In België hebben wij Abdellatif Benali, een Marokkaan uit Molenbeek die de leider zou zijn van een Marokkaans-Belgisch terreurnetwerk dat onlangs werd opgerold. Maar Nederland heeft dus Abdelkader Benali, een van de vele stemmen, in dit geval een literaire stem zoals die van Hafid Bouazza en Kader Abdolah, die op hoog niveau geluiden laten horen die nieuw zijn onder de kerktoren.

Benali werd in 1975 geboren in Marokko, maar kwam als vierjarige naar Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Op zijn 21e debuteerde Benali met de roman Bruiloft aan zee, die hem meteen een prijs en een doorbraak opleverde. Met zijn in 2002 verschenen tweede roman De langverwachte deed Benali nog beter. Het geestige en grillige verhaal over Mehdi Ajoeb, de zoon in een migrantenfamilie, die achter het hoogblonde Nederlandse meisje Diana Doorn zit, werd onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs 2003. Van ons krijgt hij daar nog de prijs voor de grappigste naam voor een romanpersonage bovenop, want de vriendin van Diana Doorn heet consequent 'Gazet van Antwerpen'.

Daarna volgden in sneltempo de roman Laat het morgen mooi weer zijn, het boek Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser, de reportage Berichten uit een belegerde stad (die Benali maakte toen hij in de zomer van 2006 in Libanon ongewild in de oorlog tussen Israël en Hezbollah verzeild raakte), de briefwisseling met de literaire criticus Michaël Zeeman, de roman Feldman en ik, en de roman Marathonloper, over zijn ervaringen als hardloper. Benali zal op 26 juni eerst een stuk voorlezen, waarna het publiek de gelegenheid heeft om vragen te stellen. Er is dus meer dan gespreksstof genoeg, want Benali publiceerde onlangs nog een opiniestuk in een aantal kranten over de Koranvertaling van de Nederlands-Iraanse schrijver Kader Abdolah die hij veroordeelde als "tenenkrommend multicultureel gebedel om witte aandacht".

:: Literaire lunch: Abdelkader Benali
wanneer: 26 juni 2008 van 12.00 > 13.30 uur (NL, vertaling in FR)
waar: Europees Economisch Sociaal Comité, Belliardstraat 99, Etterbeek
Info: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, 02-212.19.30, info@deburen.eu

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni