Literatuur: Waar Waalse cultuur?
Maar in tijden waarin de digitale revolutie zich voor de meesten heeft voltrokken liggen ook onze prioriteiten wellicht ietwat anders. Dezer dagen lijkt het makkelijker om een gesprek aan te knopen met een chattende Tibetaanse monnik dan om de eigen buurman en -vrouw aan te spreken over hun scheefgroeiende kerselaar of grensoverschrijdende huisdier. Nu, als wij kunnen sympathiseren met de onderdanen van Bush, Poetin en Sarko, moet dat toch ook lukken met die van om de hoek?
Dit jaar kon de nieuwsgierige cultuurliefhebber met een avontuurlijke ziel sinds Valentijnsdag terecht op de tentoonstelling Kunstschatten uit Wallonië van vroeger en nu, met de zeer toepasselijke bijtitel Dat verrassende land.
Curator Laurent Busine wilde in 140 stukken curieus kunstig Wallonië laten zien, van Henri Blès tot Orla Barry, van Hugo d'Oignies tot Angel Vergara. Nog tot 18 mei kunt u rondstruinen tussen oud en nieuw werk uit 's lands onderlijf. Een aantal dagen voor het afsluiten van de expo wordt er een literaire nocturne rond dezelfde thematiek georganiseerd in de tentoonstellingszaal. Naast Busine treden daar ook journalist Pascal Verbeken (auteur van het bekroonde Arm Wallonië), schrijfster Caroline Lamarche, theaterauteur/Waal van het jaar 2002 Jean Louvet en Simenon-kenner Jacques Dubois aan. Louvet was in 1983 initiatiefnemer van het regionalistische Manifeste pour la culture wallonne, een explicitering van de Waalse culturele identiteit, vooral geformuleerd in verhouding tot de dominantie van Franstalig Brussel, die heel wat stof deed opwaaien. Tijdens een vredige avondlijke wandeling door de expo lezen de auteurs voor uit hun werk, waarna Jean-Pierre Verheggen het debat (in het Frans) zal modereren.
:: Waar Waalse cultuur?
wanneer: 15 mei om 20.00 uur
waar: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel - 02-507.82.00 - info@bozar.be
tickets: 9 euro
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.