Mistero Buffo door toneelgezelschap Onder Ons
D e enscenering in 1972 van Dario Fo's Mistero Buffo door de Internationale Nieuwe Scène zorgde voor een ongezien theatersucces in Vlaanderen en daarbuiten. Onder anderen Jan Decleir, Hilde Uitterlinden en Wannes Van de Velde werkten toen mee aan de voorstelling. Voor de uitgebreide groep liefhebbers in Woluwe die nu dat materiaal opnieuw ter hand nemen, hoeft het zo'n vaart niet te lopen. "Maar met de opvoering van dit alternatieve levensverhaal van Christus door de Italiaanse meester van de commedia dell'arte , de Nobelprijswinnaar Dario Fo, brengen we wel wat teweeg. Om te beginnen zetten we een traditie voort, want het is dit jaar tien jaar geleden dat in Woluwe een groep van vijftig spelers het toneelstuk Lenneke Mare van Michel de Ghelderode opvoerde. Daarnaast brengen ze met dit project heel wat mensen samen." Dat zegt Misjel Beyns, de voorzitter en regisseur van het toneelgezelschap Onder Ons. Het gezelschap werd door het gemeenschapscentrum Op-Weule gevraagd om de samenwerking in goede banen te leiden.
Beyns heeft er met zijn dertig jaar ervaring goede hoop in dat zijn groep zal slagen. "Onder Ons is binnenkort negentig jaar oud. Daarmee is het een van de oudste amateurverenigingen van Brussel. De groep is destijds ontstaan uit een voetbalploeg die wat geld in kas wou krijgen door toneel te spelen. Vandaag de dag zou dat waarschijnlijk eerder omgekeerd zijn, en zouden toneelspelers gaan voetballen om een en ander te financieren."
"Wij verkeren in de luxepositie dat we met ons gezelschap nog altijd twee toneelproducties per jaar kunnen maken," vertelt Beyns. "En ook voor dit uitzonderlijke project waren er veel geïnteresseerden. We werken samen met de jonge Toneelgroep Ekspreszo, met acteurs die uit de KWB en de KAV komen, en met individuele mensen die zich spontaan kwamen aanbieden. We kunnen een beroep doen op vier fantastische muzikanten. Zo staan er alles bij elkaar 25 mensen te spelen, te dansen en te zingen. Er doen zelfs kinderen mee, terwijl onze nestor 76 is."
Een Franstalige geeft de groep, net als de Internationale Nieuwe Scène destijds, een internationaal cachet, en de lokale computerclub Chipke zorgt voor technische bijstand voor het drukwerk en tijdens de voorstelling. "We zijn nu zes maanden bezig, en gisteren hadden we nog repetitie tot twaalf uur 's nachts. Ondanks de vermoeidheid blijft het enthousiasme groot."
Grappig
" Mistero Buffo is een klassieker die vreemd genoeg bijna alleen nog door amateurs wordt gespeeld," vertelt Misjel Beyns. "Het stuk valt moeilijk te catalogeren. Je zou het een kluchtopera van de kleine man kunnen noemen, maar het is zeker geen dijenkletser. Letterlijk betekent mistero buffo 'grappig mysterie'. Het is verwant aan het markttoneel uit de middeleeuwen, uitvergroot op z'n Italiaans, en maatschappelijk geëngageerd. Het stuk begint met de moord op de onnozele kinderen. Niet meteen iets om mee te lachen, tenzij door de manier waarop het gespeeld wordt. Maar uiteindelijk is er de bittere ernst bij de kruisiging van Christus, en ondertussen voel je voortdurend die onderliggende kritiek op wat de mensen soms met dat mooie verhaal hebben aangevangen. Het is volgens mij helemaal niet zo dat Fo met Christus spot."
Mistero Buffo wordt gespeeld in de zogenaamde oude loods van Op-Weule in de Sint-Lambertusstraat. Die sobere locatie is zeer geschikt voor dit stuk, al wordt de enscenering wel geactualiseerd met videoprojecties. Over de vijf speeldagen verspreid zijn er zevenhonderd kaartjes beschikbaar, en daarvan was twee weken voor de première al de helft de deur uit.
"De eerste reservering kwam uit Mechelen," zegt Beyns. "Dat wil zeggen dat niet alleen mensen uit de streek geïnteresseerd zijn, maar ook toneelliefhebbers die op de titel afkomen en willen zien hoe wij het aanpakken."
:: Mistero Buffo op 13, 14 en 21 november om 20 uur en op 15 en 22 november om 14.30 uur in
GC Op-Weule, Sint-Lambertusstraat 91. Meer info op info@misterobuffo.be en 02-775.92.00. Kaartjes kosten 11,20 euro (cultuurwaardebon welkom)
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.