Museum Night Fever dit weekend: vijf aanraders

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
29/02/2012
Pieter Van der Gheynst is projectverantwoordelijke voor Museum Night Fever, de nacht waarop de Brusselse musea overuren kloppen met een bruisend nachtprogramma. Uit het ruime aanbod van activiteiten selecteerde hij vijf aanraders. “Maar het is moeilijk en frustrerend om er maar vijf te mogen kiezen,” aldus Van der Gheynst.

MUSEUM VAN DE STAD BRUSSEL

Voor Museum Night Fever gaan een aantal kunstenaars die verbonden zijn aan de Zinneke Parade aan de slag in het Museum van de Stad Brussel. Ze hebben het museum omgebouwd tot een saai, stoffig ministerie. In het zogenaamde Ministerie van Poëtische Wanorde lopen een aantal geschifte ambtenaren rond. Het publiek moet er wachten en aanschuiven zoals in een echt ministerie. Als je aan het loket komt krijg je een opdracht die iets te maken heeft met poëzie in Brussel, legendes of geschiedenis. Je moet bijvoorbeeld zelf een gedicht verzinnen. Als dat lukt krijg je een officieel document. Daarmee heb je dan recht op een rondleiding in het museum. De band met de buitenwereld wordt ook aangehaald door op de Grote Markt een megafoon te plaatsen om zo de aandacht van de voorbijgangers te prikkelen. Er wordt onder andere absurde poëzie voorgedragen.

MUSEUM VAN ELSENE

Ik vind het Museum van Elsene een zeer leuk museum. Je merkt dat ze sinds geruime tijd veel inspanningen doen op het gebied van publieksbereik. Ze hebben gezonde ambitie. Momenteel loopt er een tentoonstelling over Jules Chéret. Hij maakte net zoals Toulouse Lautrec affiches rond het nachtleven en cabaret. Die burleske sfeer is dan ook de rode draad tijdens Museum Night Fever. Zo komt er een groep dames dansen, getooid met pluimen en veren. Er wordt muziek van de Belle Epoque gemixt met elektro, er zijn tableaux vivants, …

JUBELPARK MUSEUM

Ook in het Jubelpark Museum staat er heel wat op het menu. De gemene deler is stem en geluid. Er worden rondleidingen gegeven door 'nieuwkomers' - waarvan een aantal uit het Klein Kasteeltje. Een Iraniër geeft bijvoorbeeld uitleg over islamitische kunst om zo de klassieke westerse blik te nuanceren. Daarnaast is er ook een samenwerking met studenten uit het RITS. Zij hebben een parcours samengesteld waarvoor ze soundscapes hebben ontwikkeld. Zo hebben ze bij een Merovingisch graf een geluidsopname gemaakt alsof de overledene tot de bezoekers spreekt.

MUSEUM VOOR OUDE KUNST

Het is de eerste keer dat het Museum van Oude Kunst meedoet. Ik ben dus benieuwd. Hun activiteiten staan in het teken van de stilte, wat sterk contrasteert met de idee van Museum Night Fever. Het is dus een grote uitdaging! Zo vindt er een stille 'flash mob' plaats en worden er verhalen verteld met gebaren. In de Rubenszaal worden dan weer barokke performances gehouden.

KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK

Het Librarium, het museum voor boeken en schrift, staat in het teken van graffiti. Er vindt onder andere een tentoonstelling plaats met graffiti van jongeren uit de Marollen. De Brusselse graffitikunstenaar Obêtre doet dan weer zijn ding op een metershoog zeil aan de gevel die uitkijkt op de Kunstberg. Maar het publiek mag binnen zelf ook aan de slag met spuitbussen.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni