Musicalix Festival : Jazz & Strips

Georges Tonla Briquet
© Agenda Magazine
24/09/2008
Geen braderie of rommelmarkt om een ingeslapen wijk te reanimeren maar een heus jazzfestival met allemaal topartiesten. Dat is de uitdaging die ze volgend weekend aangaan in de Sint-Aleydiswijk in Sint-Pieters-Woluwe.

Met namen op de affiche als Bruno Castellucci, Michel Herr, Richard Rousselet, Peter Hertmans, Paolo Loveri en Ben Sluijs kunnen ze alvast rekenen op de goedkeuring van elke rechtgeaarde jazzliefhebber.

Brusselse overheden hebben duidelijk een zwak voor jazz. We denken daarbij in eerste instantie aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (dat ook hier een bijdrage levert) en de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node die zelf muzikant is en dankzij wie Jazz Station er uiteindelijk gekomen is.

In Sint-Pieters-Woluwe is het Carla Dejonghe, schepen van middenstand en animatie, die jazz een warm hart toedraagt. "Toen Leila Radoni, dochter van de eind vorig jaar overleden gitarist Paolo, met haar idee voor een jazzfestival naar mij kwam, was ik er meteen voor gewonnen. Het maakt sowieso deel uit van mijn takenpakket om ervoor te zorgen dat wijken weer opbloeien en dat is hier wel nodig. Aangezien er al genoeg rommelmarkten en soortgelijke initiatieven zijn, vond ik haar voorstel zeer geschikt. Ze woont zelf in deze buurt en ook haar vader woonde hier. Via hem kent ze natuurlijk de jazzscene, wat meteen toch garanties geeft voor wat betreft de kwaliteit."

Waterval
Leila zelf is de spreekwoordelijke waterval die dolgraag en vol enthousiasme over Musicalix praat. "Het is echt een slaapwijk rond het plein, ook al hebben alle handelaars onderling goede contacten (Leila heeft hier zelf een kledingboetiek, gtb). Toen ik voorstelde om een jazzfestival te organiseren, was iedereen meteen dolenthousiast. Dat ik voor jazz koos, lag voor de hand. Als 'dochter van' ben ik natuurlijk van jongs af aan vertrouwd geraakt met deze wereld. In het verleden heb ik al een paar keer een soortgelijk evenement georganiseerd. De muzikanten weten ondertussen dan ook dat ik het aankan. Daarbij heb ik het geluk gehad dat mevrouw Dejonghe meteen akkoord ging. Naast de muziek hebben we ook het thema van het stripverhaal dat uitgebreid wordt verwerkt in onze cocktailbar. Brussel is volgend jaar immers de hoofdstad van de strip. We besteden tevens aandacht aan het ecologische aspect en een gemakkelijke toegang voor gehandicapten."

Op de affiche staan niet zomaar een paar namen. Naast jong talent, vertegenwoordigd door LM4 (de groep rond gitarist Laurent Melnyk), is verder echt de top van de Belgische jazz vertegenwoordigd. Alexandre Furnelle komt als gast van het Yasmina Bouakaz Trio. Zangeres Chrystel Wautier treedt op in het gezelschap van Quentin Liégeois en Boris Schmidt.

Hoofdact is het Richard Rousselet Quintet, een all-star band met Michel Herr, Bruno Castellucci, Peter Hertmans en Bas Cooijmans, en als speciale gast Ben Sluijs. Zij brengen een tribute aan Miles Davis. Voordien is er ook nog het Paolo Loveri Trio (met Bruno Castellucci en Benoît Vanderstraeten). Loveri brengt op zijn beurt een gastmuzikant mee en niet de eerste de beste. "Dit trio bestaat ondertussen al twee jaar. In april toerden we in Italië en hadden we de eer om op te treden met de bekende gitarist Pietro Condorelli. Het klikte zo goed dat we begin deze maand de studio indoken om samen een cd op te nemen. Er zullen zowel standards als eigen composities van Pietro en mij op staan. Het is een hele eer in elk geval, vooral omdat het de eerste cd is onder mijn eigen naam. En natuurlijk ook omdat Bruno en Benoît erbij zijn."

:: Musicalix Festival
wanneer: 27.9.2008 om 15.00 uur
waar: Sint-Aleydisvoorplein, Sint-Pieters-Woluwe
tickets: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni