Musicalopleiding in Anderlecht is uniek in België

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
01/05/2006
Sommige mensen vinden het 'de McDonald's van het theater'. Toch is de opleiding musical voor weinig studenten weggelegd. "Het is vier jaar zwoegen," zegt Peter De Smet, de opleidings­coördinator van de opleiding.

Twaalf jaar geleden besliste het Conservatorium van Brussel om een afstudeerrichting aan de toneelafdeling te koppelen: musical. Door de jaren is het een richting geworden met een reputatie. "Als er op het cv van mijn studenten staat dat ze van het Conservatorium van de Erasmushogeschool komen, dan zal de auditiecommissie toch met meer verwachting kijken," aldus De Smet. Namen als Jan Schepens (die nu in de musical Mamma Mia! speelt), Veerle Baetens (speelt de hoofdrol in de film van Windkracht 10) en Dimitri Verhoeven (nu te zien in de musical Pinokkio) komen uit de opleiding en hebben mee de naam gemaakt. Ook de lectoren, onder wie Leah Thys (onder andere bekend als Marianne van Thuis) en Ronnie Commissaris (die onder meer de dokter uit 16+ speelt), zijn niet van de minsten.

Om les te mogen volgen aan de Nijverheidskaai, waar de richting musical verleden jaar is ingetrokken, moet je eerst een toelatingsexamen afleggen. "Daar maken we al een grondige selectie. De studenten moeten zang-, dans- en acteerprestaties kunnen neerzetten en worden daarop beoordeeld," zegt De Smet. In de vier jaren samen zitten er dan ook maar 22 leerlingen.

De lokalen aan de Nijverheidskaai worden grotendeels door studenten musical ingenomen. Het gebouw ziet er verlaten en sober uit, maar musical is niet te vergelijken met andere richtingen. "Er zijn veel klassen voor weinig studenten, maar elke klas heeft een functie," zegt De Smet. "Voor theorievakken komt het erop aan hoeveel studenten er in een lokaal kunnen. Maar voor ons zijn ruimtes bestemmingen, geen plaatsen om mensen op te stapelen. Veel vakken, zoals pia­nolessen, worden individueel gegeven. We kunnen de ruimte dus goed gebruiken." Er zijn ondertussen plannen om het gebouw aan de binnenkant aan te kleden met posters.

Binnen enkele jaren moeten ze mogelijk verhuizen. "Maar we zitten volgens mij nog zeker acht à negen jaar in Anderlecht. Ik heb wel gehoord dat er plannen zijn om ergens in de Dansaertstraat te gaan bouwen, maar ik weet niet wanneer dat klaar zal zijn."

Werk verzekerd
Om de studenten klaar te stomen voor de grote shows, moeten ze hard werken. De praktijklessen worden ondergedeeld in de drie takken van musical: muziek (onder andere notenleer en zanglessen), beweging (ballet, tapdansen,...) en acteren (dictie, monologen,...). Daarbij komen ook theorielessen, zoals psychologie en filosofie. "Het is een zware opleiding. De studenten moeten naast de lessen ook regelmatig producties spelen met verschillende regisseurs. Ze zitten regelmatig tot tien uur 's avonds te repeteren."

België heeft niet dezelfde musicaltraditie als bijvoorbeeld Nederland of Engeland. Maar een tweede opleiding in België is volgens De Smet geen goed idee. "Je mag de arbeidsmarkt niet overschatten. Ik wil wel naar 35 à 40 studenten gaan, maar niet meer. Zo ben je er zeker van dat het mensen zijn die hun werk goed doen en die werk vinden. Want op dit moment vindt bijna 99 procent van mijn afgestudeerden meteen werk, in binnen- en in buitenland. De slaagkansen liggen wel niet zo hoog. Op de acht à tien leerlingen slagen er zo'n vijf. Het is en blijft een zware opleiding."

:: Van vrijdag 9 tot en met zondag 18 juni spelen de leerlingen van de master-jaren Salome (naar Oscar Wilde) in het theater Arte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni