Muziekpublique debuteert als platenlabel met Malick Pathé Sow

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
07/11/2008
Op 8 november stelt Malick Pathé Sow zijn vierde album, Maayo men, voor in het Molière­theater. De Senegalees woont al sinds 1995 in Brussel en heeft een relatie opgebouwd met Muziekpublique, waar hij geregeld optreedt en ook lessen gitaar en hoddu (Senegalese luit) geeft. Omdat Sow niemand vond om zijn album uit te brengen, neemt Muziekpublique die rol voor het eerst op zich.

"Van in het begin van Muziekpublique, nu zes jaar geleden, spelen we met het idee om zelf albums uit te brengen," zegt Peter Van Rompaey, programmator van Muziekpublique. "We werken nauw samen met artiesten uit de hele wereld die in Brussel wonen, en we weten dat er heel wat talent aanwezig is. Al te vaak slagen die er niet in om cd's uit te brengen. Ze geven dan albums uit in eigen beheer, nemen op in slechte studio's en hebben geen distributie. Met ons nieuwe label willen we met kwaliteitsvolle wereldmuziekartiesten uit ons land albums maken die niet moeten onderdoen voor de buitenlandse wereldmuziektop."

"Economisch gezien is dit het slechtste moment om met een label te komen, maar dat is ook een argument om het juist wél te doen. Concerten worden steeds belangrijker en de cd-verkoop stort in. Maar een album blijft belangrijk als promotiemiddel," zegt Renaud Vandernoot, de coördinator van het label. "Met dit prachtige album van Sow kunnen we nu naar concertzalen stappen om concerten te verkopen. Daarvoor is een goede manager nodig, en bij gebrek aan die persoon gaan we het in eerste instantie zelf doen. Het probleem in België is dat er bitter weinig goede managers zijn in folk en wereldmuziek, genres waar niet veel mee te verdienen valt."

Naar de roots
Peter Van Rompaey straalt als hij spreekt over het eerste album dat Muziekpublique uitbrengt. Maayo men is een akoestisch album met traditionele Senegalese muziek. De vergelijking met Baaba Maal is niet misplaatst. "Dat is normaal, want Malick speelde hoddu (Senegalese luit) in Maals eerste groep. Zij hebben meer dan tien jaar samengewerkt."

Het ging niet vanzelf om Sow te overtuigen om terug te keren naar zijn roots na enkele mbalax-albums. "Mbalax is Senegalese dansmuziek, maar Malick is echt sterker op hoddu in traditionele Peulmuziek (de Peul zijn een Senegalees volk, BT). Afrikaanse muzikanten die in het Westen wonen, stappen maar al te graag over naar elektrische gitaar, elektrische bas, drum en keyboards," legt Van Rompaey uit.

"De invloed van Peter is duidelijk te horen op het album, net als de inbreng van de geluidsingenieur Emre Gültekin," zegt Vandernoot. Gültekin is van Turkse afkomst en speelt ook saz of Turkse luit op het album. "Zonder Muziekpublique zou Sow wellicht nooit met een Turkse muzikant samengewerkt hebben."

Alle muzikanten die meespelen op het album, wonen in Brussel. Drie muzikanten geven les bij Muziekpublique: Sow geeft lessen hoddu en Senegalese gitaar, Gültekin saz en Bao Cissoko kora of West-Afrikaanse harpluit.

Visitekaartje
Veel wereldmuzikanten kloppen bij Muziekpublique aan voor raad. "Hier zijn dertig à veertig uitstekende wereldmuzikanten die vaak langskomen met vragen, of gewoon voor een babbel. Ze zijn op zoek naar muzikanten om mee te spelen, hebben repetitieruimte nodig of komen met vragen over hoe ze het artiestenstatuut kunnen aanvragen. Dat zijn allemaal dingen waarin we de muzikanten begeleiden."

Muziekpublique ziet het album ook als een visitekaartje. "Zo zien de mensen hoe diepgaand we bezig zijn met lokaal wereldmuziektalent."

Muziekpublique heeft nog een paar Brusselse wereldmuzikanten in het vizier die het op zijn label wil uitbrengen. "De muzikanten moeten in België of, nog liever, in Brussel wonen en een relatie met ons opgebouwd hebben. Het gaat niet om de kwantiteit die we uitbrengen, wel om de kwaliteit van de muzikant en van het resultaat. We hebben ook niet de capaciteit om veel albums te produceren," zegt Van Rompaey.

De volgende in het rijtje wordt wellicht de Marokkaanse zanger Khalid Izri. "Een belangrijke Berberzanger die, ondanks zijn grote talent, nooit een cd heeft uitgebracht. Maar als Khalid in de Rif speelt, dan komen daar duizenden mensen op af die luidkeels meezingen."

:: Cd-voorstelling Maayo men van Malick Pathé Sow op zaterdag 8 november in het Molièretheater, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Elsene. Meer info op www.muziekpublique.be en www.malickpathesow.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni