Nationaal Verzetsmuseum heeft het financieel moeilijk
Achter de gevel in de Anderlechtse Van Lintstraat 14 zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende clandestiene pamfletten gedrukt. Vandaag herinnert een museum aan het verzet tegen het fascisme.
De conservator van het museum vindt het onbegrijpelijk dat hij geld moet schooien voor zijn collectie. Allemaal documenten die getuigen van een scharniermoment in de geschiedenis van de vrijheid, ook nu nog relevant. "Er zijn soms jongeren die me vragen wie Adolf Hitler was," zegt conservator Jean-Jacques Bouchez. "Ze kennen hem gewoon niet."
"Ik vind het belangrijk dat jongeren nadenken over hoe je strijdt tegen onrechtvaardigheid," zegt Eric Gijssen, jongerenwerker bij de gemeente Anderlecht. "Je kan je verzetten met wapens, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook op een heleboel andere manieren die hier in het museum getoond worden. Valse identiteitsbewijzen, uitsluiting, racisme, dat zijn allemaal dingen die vandaag ook spelen."
Het Belgisch verzet, unitaire solidariteit bij uitstek. Maar niemand die zich geroepen voelt om erin te investeren. De subsidies zijn miniem en de financiële bijdragen van de leden sterven langzaam uit. "Onze vrijheid in West-Europa is toen bevochten, dat mogen we niet vergeten," aldus Gijssen. "Je moet zoeken naar nieuwe manieren om die verhalen levend te houden en links te leggen met de huidige problemen."
Lees meer over: Anderlecht , Cultuurnieuws , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.