Nieuw collectief zorgt voor theater en literatuur in Maritiemwijk
Achter de terreinen van Thurn & Taxis loopt de Scheldestraat. Daar staat nog een gebouw, groot genoeg om als instituut door te gaan: L'Escaut. Twintig jaar geleden kochten Olivier Bastin, een architect, en Micheline Hardy, een actrice, de site. Sindsdien zit er het architectenbureau L'Escaut. Het is geen bureau waar de woontorens aan de lopende meter van het papier rollen, verre van. L'Escaut richt zich vooral op de culturele wereld. "Vorm is belangrijk, maar het sociale is dat evenzeer. De buurt en de buurtbewoners betrekken we zoveel mogelijk bij onze projecten. Stedenbouw kan voor ons niet zonder goed overleg over de openbare ruimte," zegt Olivier Bastin.
Het skatepark aan Recyclart is van de hand van L'Escaut en viel vorig jaar nog in de prijzen. Ook het Théâtre National aan de Émile Jacqmainlaan en de renovatie van het fotomuseum in Charleroi zijn door het bureau uitgewerkt.
Boekenbeurs
Die nauwe band met de culturele wereld vertaalt zich in de activiteiten die georganiseerd worden op de andere verdiepingen aan de Scheldestraat 60. Sinds het begin al staan de vrije ruimten open 'voor creatie'. De in Mexico-stad wonende Belgische kunstenaar Francis Alÿs plakte ooit het gebouw vol met slakken en verschillende dans- en theaterproducties zijn er tot stand gekomen. Voor boekenliefhebbers is er, net als vorig jaar, van 4 tot en met 8 maart een boekenbeurs die het onafhankelijke boek promoot: Le OFF.
Dans, theater, installaties, architectuur, het heeft allemaal zijn plaats in L'Escaut. Bastin vat het zo samen: "Al de disciplines oefenen invloed uit op elkaar, en ons architectuuratelier kan niet los gezien worden van het podiumverhaal."
Cohabitation
Tot vorig jaar organiseerde het Cifas (of Centre International de Formation des Arts du Spectacle) stages voor professionals in L'Escaut. Door budgetperikelen bij Cifas kon dat niet langer. Daardoor kwam er ruimte vrij voor een nieuw initiatief. L'Escaut liet zich warm maken voor een samenwerking met het collectief Vrac, en in enkele maanden tijd werd dit nieuwe project uit de grond gestampt. De spirit blijft dezelfde: een confrontatie tussen verschillende disciplines onder één dak, die experimenteren op de plek waar ze ontstaan.
Vrac is een collectief van zes mensen, alle zes actief in de sector van de podiumkunsten. Collectieven doen het graag met gevleugelde woorden en bij het begin van deze samenwerking is het nog wat zoeken naar een concrete invulling. "Je moet onze prille cohabitation zien als een soort nest waaruit veel zal ontspruiten," zegt Gaëtan Vandeplas van Vrac. "We willen niet gewoon een hoop stenen bewonen, maar, in de geest en met de geschiedenis van het gebouw, deze plek tot leven brengen. Concreet betekent dit dat we geen seizoensprogramma zullen voorstellen. Gewoon cultuur verspreiden gebeurt al genoeg op andere plaatsen."
Vrac komt ook naar buiten met een nieuwe krant, Le répondeur. Fabien Dariel, de drijvende kracht achter de krant, legt uit: "Het moet een heuse tribune voor de theaterwereld worden. Op dit moment is de krant volledig Franstalig, maar we zijn op zoek naar Nederlandstalige bijdragen. Iedereen met een kritische zeg over de sector podiumkunsten is welkom."
Het projectenmandje bevat voorts nog een literaire bar die zal open zijn van donderdag tot zaterdag en waar schrijfateliers zullen worden ingericht.
Zaterdag kon ook het publiek kennismaken met dit nieuwe laboratorium. Arnaud Paquotte zorgde met zijn live geluidsinstallatie voor een aparte ervaring. Een mechanisch 'droogrek' van elektrisch geladen draden produceert geluid, beweging en licht. In volle duisternis word je meegesleept in een spel van natuurlijke reacties. Het is een constructie die niets anders doet dan het omzetten van stroom in beweging. Een beetje zoals wat Vrac doet, eigenlijk.
:: De installatie van Arnaud Paquotte staat er nog op woensdag 18 februari om 16 en 20 uur en op donderdag 19 februari om 20 uur. Meer info op www.escaut.org
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.