Nieuwe jazzschool: tussen muziekacademie en conservatorium

Georges Tonla Briquet
© Brussel Deze Week
25/09/2008
De jazz in Brussel krijgt alweer nieuwe impulsen: in Laken, in de Lokvogelstraat nummer 8, gaat een nieuwe jazzschool open. Directeur is niemand minder dan de bekende bassist Bas Cooijmans. Een Nederlander die een jazzschool opricht in Brussel, je zou van minder nieuwsgierig worden...

D e Brusselse jazzscene beweegt volop, je hoeft er maar de agenda op na te slaan. Naast de vertrouwde clubs (Music Village, Sounds, JazzStation) bewijzen ook initiatieven als JazzOli­ve en Jazzdelights dat er een publiek is. Daarnaast zijn er nog talrijke andere nieuwe podia zoals Sazz'n Jazz (Koningsstraat 241) en het Live Music Cafe (Anspachlaan 90), de maandelijkse jazzconcerten in Marni en JazzNow in Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node.

Goed, nu is er dus die Nederlander die in Laken een jazzschool uit de grond stampt... Cooijmans lacht als we er een toespeling op maken. "Vergeet niet dat ik al vijftien jaar in België vertoef. Eerst zeven jaar in Brussel en daarna zowat overal in het land. Sinds vier maanden heb ik opnieuw mijn vaste stek in de hoofdstad."

"De structuur van de school is gebaseerd op die van Berklee College of Music (in Boston, Verenigde Staten, GTB). Het hele idee is om de leemte op te vullen tussen de muziekacademies en de conservatoria. Je zit daar met een enorm niveauverschil, en om dat te overbruggen hebben we Jazzbxl opgericht."

Hoewel Cooijmans de directeur is, heeft hij het duidelijk en consequent over 'we'. Twee collega-muzikanten die hem van meet af aan gesteund en geholpen hebben, zijn Charles Loos en Stéphane Mercier. Zij geven hier ook les, net als een aantal andere bekende namen uit de Belgische jazz, zoals de drummer Luc Vanden Bosch en de zangeres Chrystel Wautier. Het bleek helemaal niet moeilijk te zijn om leerkrachten te vinden. "Het zijn allemaal collega's met wie ik regelmatig speel. Ze waren meteen gewonnen voor het idee. Vooral het feit dat de school in Brussel gevestigd is, vonden ze een pluspunt."

En wat wordt de voertaal? "Alles is drietalig: Nederlands, Engels en Frans. In de praktijk komt het er natuurlijk op neer dat het Engels het meest gebruikt zal worden, niet als communicatietaal, maar gewoon omdat de meeste theoretische termen nu eenmaal overal in het Engels bekend zijn. En iemand die de internationale toer op wil, kan natuurlijk niet zonder die kennis."

Gat in de markt
Het leerplan omvat vier vakken: harmonieleer, ritmeklas, gehoortraining en solfège. "Daar kun je niet onderuit. Maar het belangrijkste blijft wel de praktijk, het spelen in ensembles."

Welk publiek verwachten ze bij Jazzbxl? "In het begin kwamen er meteen mensen op af die al lang naar een school als deze op zoek waren. Ze hadden het gelezen op de website van Les Lundis d'Hortense. Naderhand werd er meer aandacht aan besteed in verschillende media en kregen we een ruimere groep leerlingen. Ondertussen hebben we veertig fulltime studenten en een veertiental die hier deeltijds studeren. Dat zijn er meestal voor wie de muziek nog een hobby is, maar ook daar zitten doorgewinterde amateurs tussen."

De totale duur van de leertijd is verspreid over vijf jaar: een voorbereidend jaar en dan nog vier jaar. "Op die manier kunnen we het best voor een doorstroming zorgen van academie naar conservatorium. Wie hier afstudeert, zit al op een zeker professioneel niveau. Natuurlijk hangt alles af van de student zelf. Wie zich niet ten volle inzet, komt er niet. Dat geldt ook aan de conservatoria."

Privégeld
Uniek is dat de school een opnamestudio heeft. "Die was hier al (de school ligt op het domein van de opnamestudio's van Dan Lacksman, GTB). Het biedt een enorm voordeel. We maken er gebruik van voor de examens. Zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen is een examen een zenuwslopend moment. Daarom maken we op voorhand opnamen, we beluisteren die, horen wat er fout ging en kunnen dan nog verbeteringen aanbrengen. Het is een veel objectievere manier van werken."

Jazzbxl is volledig opgericht met privékapitaal. "Het idee ontstond toen ik hier opnamen maakte voor een nieuwe plaat met Charles Loos, Stépha­ne Mercier en Marek Patr­man. In het aanpalende gebouw stonden heel wat lokalen leeg. Het was Charles Loos die het eerst over de oprichting van een school begon. Ik zag het wel zitten, maar heb toch eerst alles goed op een rijtje gezet, zeker financieel. Het eerste jaar ziet er in elk geval goed uit. Het is nu aan mij en mijn collega's om te bewijzen dat deze school levenskansen heeft. We kunnen nog groeien, maar alles moet onder controle blijven. Met tachtig leerlingen zitten we echt aan het maximum."

:: Meer info op www.jazzbxl.be of 0498-16.87.23

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni