Ode aan het kiekje
Recyclart werkt zich regelmatig in de kijker met ludieke fotoprojecten met steevast de buurtbewoner in een hoofdrol. De ideeën voor deze projecten zijn allemaal ontsproten aan het creatieve brein van buurtwerker en huisfotograaf Vincen Beeckman. Bij zijn aanstelling, zo'n acht jaar geleden, gooide Beeckman het meteen over een andere boeg. Hij koos voor een brede aanpak en wilde niet langer focussen op specifieke doelgroepen, zoals gangbaar was in de sociaal-culturele sfeer. Dat vond Beeckman te stigmatiserend.
Via zijn projecten haalt de fotograaf 'Marolliens', mensen die werken in de buurt en zelfs toevallige passanten voor zijn lens. De keuze voor het medium fotografie is niet toevallig. Een foto maken kan iedereen en het is bovendien relatief goedkoop, wat het medium heel bereikbaar maakt.
Inmiddels mag Beeckman heel wat succesvolle projecten (Fotomaton, Studio Marcel, Bijoux de Famille of Album) op zijn naam schrijven. De rode draad door zijn fotowerk is zijn liefde voor het gewone en alledaagse. In Garde robe vind je dan ook heel wat kiekjes: portretten zonder franjes van buurtbewoners die poseren en een beetje gek doen voor de camera. Het resultaat lijkt van geen tel, wel het plezier tijdens het moment van de opname. Familiekiekjes uit vergeten fotoalbums worden afgewisseld met foto's gemaakt met wegwerpcamera's die worden uitgedeeld aan de buurtbewoners.
Garde robe is een eerlijk boekje over een buurtwerker die ook fotograaf is en met zijn kunst bruggen weet te bouwen. Dat juichen we toe, al is niet elke foto in Garde robe er eentje om bij te blijven stilstaan.
auteur: Recyclart
uitgever: Faro
info: 2010, 118 p, €12,50 (exclusief verzendingskosten, bestellingen@faronet.be)
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.