Het Stoclethuis is voortaan volledig en definitief beschermd. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Daardoor zijn nu ook de meubelen en een heleboel gebruiksvoorwerpen beschermd. Het gebouw zelf is al dertig jaar beschermd.

Het Stoclethuis is een van de parels van de Jugendstil en werd ontworpen door de Weense architect Joseph Hoffman. Ook de meubels in het gebouw werden door Hoffman ontworpen en zijn volgens het gewest onlosmakelijk verbonden met het huis.

De erfgenamen zijn het daar echter niet mee eens. Het gebouw en het bijbehorende interieur wordt op 100 miljoen euro geschat. Als het roerend erfgoed beschermd wordt en dus niet meer apart verkocht kan worden, is dat meteen 30 miljoen euro minder.

Een jaar geleden startte het Brussels Gewest een procedure om de meubels in het gebouw te beschermen. Die procedure betekende meteen ook het begin van een conflict met de erfgenamen van de familie Stoclet. In maart gaf de auditeur van de Raad van State het Brussels Gewest gelijk en kon de beschermingsprocedure doorgaan.

Het Stoclethuis is het compleetste voorbeeld ter wereld van een Gesamtkunstwerk waarin Joseph Hoffmann eenheid van stijl wou nastreven. Daarvoor werkte hij samen met de kunstenaars van de befaamde Wiener Werkstätte. Dat gaat het over meubels zoals de stoelen in ebbenhout van Makassar met lederen rugbekleding met gouden medaillons, acht wandlampen met centraal medaillon met vlindermotief, lange eettafel in ebbenhout met bovenblad in dambordmotief, maar ook bedlampjes, spiegels, bestek, haarspelden, zilverwerk, toiletbenodigdheden, kunstwerken, vaatwerk, enzovoort.

De decoratie van de eetzaal werd uitgevoerd door Gustave Klimt, de glas-in-loodramen en juwelen zijn van de hand van Carl Otto Czeschka, terwijl Fransz Metzner de bekroning van de gevel ontwierp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni