Openingsfeest Flageyplein: Orchestre International du Vetex
Vetex is in 2004 ontstaan als socio-artistiek project in de regio Kortrijk-Doornik-Lille. Bedoeling was taalgrensoverschrijdend te werken tussen Kortrijk en Doornik, en grensoverschrijdend met de Noord-Franse stad Rijsel. "Het sociaal project zou drie maanden duren, maar het is helemaal uit de hand gelopen, want we bestaan nog steeds!" lacht Ruben Deprez, trombonist en voorman/bezieler van de groep. Het regionale samenwerkingsproject dateert nog van vóór de oprichting van de communauté urbaine
die de samenwerking tussen de drie steden promoot. "Samenwerking over taal- en landsgrenzen heen kan echt, want cultuur is grensoverschrijdend. We kenden elkaar niet toen we hiermee begonnen zijn, nu zijn we vier jaar verder, repeteren we elke week en spelen we zo'n 100 optredens per jaar. Geen beter middel om tot een betere verstandhouding te komen. En het slaat ook aan bij het publiek. We krijgen zeer lovende reacties op ons (taal)grensoverschrijdende werk."
Open Flamoeks en Funky WallouksDe meeste nummers van tweede album, Flamoek Fantasy, zijn door Thomas Morzewski geschreven. Het album gaat verder dan de Balkan-clichés waaraan vele fanfares zich schuldig maken. Zo krijgen we Jiddische muziek op 'Klezmer Amer', twee Italiaanse tarantella's ('La Fiduciosa' en 'La Dottoresa') en wat latino-invloeden op 'Vetex Mex'. En wat een knappe titels! Wat dacht je anders van 'Funky Wallouks' of 'Flamoek Fantasy', een volkslied dat oproept tot openheid.
Het album krijgt als voornaamste kritiek tekort te schieten op muzikaal vlak. "We zijn inderdaad eerder een livegroep, we moeten het hebben van onze energie en uitbundigheid op de scène. Je mag niet vergeten dat we vanuit niets ontstaan zijn en dat er van de negentien muzikanten slechts negen professioneel met muziek bezig zijn. De anderen zijn vrijwilligers die al doende geleerd hebben. Onze optredens zijn onze leerschool. We worden steeds meer gevraagd om op podia te spelen, en dan moet het muzikaal ook goed zitten. Nu besteden we dus meer aandacht aan het muzikale aspect. Dat past ook mooi in het socio-artistieke project: deze mensen naar een hoger niveau brengen," zegt Ruben Deprez, die naast muzikant ook sociaal-artistiek werker is. Enkele van de muzikanten hebben een zogenaamde sociale link. Dat zijn mensen die dankzij dit project kansen krijgen om zich artistiek te ontwikkelen en zo hogerop te raken.
Under the bridge
Vetex was
vorig weekend nog op Couleur Café te zien als fanfare en ze hebben als orkest
opgetreden tijdens Balkan Trafik. "Daar waren ze zo enthousiast dat we volgend
jaar terug mogen komen met ons nieuwe project met Servische muzikanten. In
maart ben ik met Thomas Morzewski en trekharmonicaspeler Jean Baptiste Lison
naar Servië geweest om een nieuw project voor te bereiden. We hebben zeven
Servische en Macedonische traditionals naar onze hand gezet. Volgend jaar
stellen we dat project voor op Balkan Trafik en volgt er ook een
theatertournee. We denken eraan om ons derde album live op te nemen, want het
podium is de plaats waar we op ons best zijn. Deze zomer gaan we met de hele
groep naar Servië en Macedonië om er te spelen, onder meer onder de brug van
Mostar. Echt spannend. Die mensen hebben vreselijke dingen meegemaakt tijdens
de oorlog. We zullen trachten ze gelukkig te maken met onze energie en
spelvreugde!"
:: Concert Orchestre International du Vetex, op 5 juli 2008 om 17u en om 20u, gratis. In het kader van de opening van het Flageyplein.
Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.