Plazey: Ballroomquartet
Het Ballroomquartet bestaat sinds 2001 en de groepsnaam was toen nog een halve grap, legt accordeonist, toetsenman, deeltijds zanger en oprichter Rony Deprins uit. "We zijn begonnen naar aanleiding van een concert dat we nog moesten geven voor de baas van café De Lege Assenbak in Elewijt, dat ondertussen spijtig genoeg niet meer bestaat. Dat concert heb ik inderhaast in elkaar gestoken met Andries (Boone: mandoline, viool, gitaar). We noemden ons 'Ballroomquartet', hoewel we toen nog maar met twee waren, omdat we het allebei namelijk beu waren om jaar in jaar uit in andere bezettingen en projecten te spelen. Deze keer wilden we het alleen met z'n tweeën doen en onszelf spiegelen zodat we samen met ons spiegelbeeld een kwartet zouden vormen. Zo hebben we een aantal concerten gespeeld, maar daarna hebben we toch besloten er nog twee mensen bij te halen." Samen met Jasper Hautekiet (contrabas en elektrische bas) en David Vertongen (drums, percussie en samples) vormen ze nu dus een echt kwartet, en het succes bleef niet lang uit. Deprins: "Een paar maanden later schreven we ons in voor de muziekwedstrijd Rockvonk 2002 die we tot onze verrassing ook wonnen. Dat heeft geresulteerd in een heel aantal optredens en de goesting om ermee door te gaan. Voor Andries en mezelf is het Ballroomquartet nu de belangrijkste bezigheid geworden. Jasper en David spelen ook bij veel andere artiesten zoals Milow, The Rhythm Junks en Anton Walgrave, maar iedereen zorgt er toch zoveel mogelijk voor dat hij vrij is voor het Ballroomquartet."
Na het minialbum Ballroom on the rocks en de eerste full-cd Surfing sufi uit 2004, volgde eind vorig jaar Soundmanifest, waarop het kwartet nog een stap verder in het onbekende doet. De uitgesponnen composities die langzaam in crescendo gaan en op een verbazende manier uiteenlopende instrumenten en genres samensmeden, krijgen nu extra impulsen door de toegevoegde elektronica. Deprins: "In het begin deden we bijna alles volledig akoestisch en waren we inderdaad meer een folkgroep met rockinvloeden. Maar je hoorde toen al dat we andere richtingen uit zouden gaan. Elk groepslid heeft zijn eigen achtergrond - Andries is eerder de wereldmuziekman terwijl Jasper meer in de jazzsfeer zit - maar met die elektronica zijn we allemaal bezig, dus ik denk dat we wat dat betreft nog lang niet alles hebben uitgeprobeerd."
Orbison
Het bij elkaar brengen van al die instrumenten - Deprins bespeelt zelfs af en toe de bulbul tarang of Indische banjo - gaat blijkbaar allemaal vanzelf. "Tijdens het componeren loopt het bij ons een beetje door elkaar, maar iedereen weet heel goed waar hij mee bezig is. Komt er iemand met een melodie, een riff of zelfs maar een ritme dan wordt daar op voortgeborduurd. Zelfs ideeën uit de soundchecks worden bijgehouden." Live sleutelt het Ballroomquartet ook nog permanent aan de nummers. "Ik vind het nog altijd verbazend dat het publiek dat zo kan smaken. We spelen niet meteen de makkelijkste muziek, maar de mensen zijn blijkbaar toch geïntrigeerd door wat wij doen. Ze zien een accordeon en een mandoline en worden daarom wel eens overdonderd door het geluid dat we voortbrengen." In 2004 stond het Ballroomquartet overigens al eens op Plazey. "Dat was heel aangenaam herinner ik me nog. Het geluid was heel goed en het publiek ook. Dit keer zullen we grote delen van Soundmanifest spelen, maar ook stukken uit de eerste cd en zelfs uit onze ep." In 2009 nemen de leden van het Ballroomquartet overigens ook deel aan het grootse Roy Orbison-tribuut In dreams met Paul Michiels en Frank Ermgodts naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het overlijden van de Amerikaanse zanger.
:: 5 & 6.7.2008 Ballroomquartet: 6.7 (18.45-19.45) - Elisabethpark, 1081 Koekelberg
Info: GC De Platoo, Pantheonlaan 14, 1081 Koekelberg, 02-412.00.50
GRATIS
Lees meer over: Koekelberg , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.