PSK koopt twee nieuwe Steinway-piano's aan
De Henri Lebœufzaal in het Paleis voor Schone Kunsten (PSK) behoort sinds haar renovatie enkele jaren geleden tot de wereldtop van concertzalen. De grootste pianisten uit de hele wereld komen er concerten spelen. Het is dan ook een absolute noodzaak om hun de allerbeste piano's te kunnen aanbieden. Want er zijn dan wel pianisten die het liefst hun eigen instrument meeslepen, de meeste brengen alleen maar een veeleisend verlanglijstje mee. Om aan hun normen te voldoen, schaft Bozar Music geregeld nieuwe piano's aan. Want in tegenstelling tot strijkinstrumenten, die doorgaans beter gaan klinken naarmate ze ouder en 'rijper' worden, hebben concertpiano's flink last van slijtage en neemt hun klankkwaliteit met de jaren af. Na tien tot vijftien jaar is het tijd om ze te vervangen, legt Jean-Claude Vanden Eynden uit. Als Belgisch toppianist kreeg hij de opdracht om de twee nieuwe piano's te selecteren voor het PSK. Hij ging speciaal naar Hamburg, naar de befaamde Steinway-fabriek. Want dat het twee Steinways zouden worden, stond al van in het begin als een paal boven water. "Negenennegentig procent van alle concertpianisten vraagt om een Steinway als ze komen," legt hij uit. "Steinway is de absolute top. Als een pianist toch liever op een andere
piano speelt, dan kunnen ze die voor de gelegenheid huren - het heeft dus geen zin om hier iets anders dan een Steinway te zetten."
Urenlang speelde en tokkelde Vanden Eynden op een achttal piano's. De ene piano is de andere niet, en de instrumenten kunnen onderling vrij sterk verschillen. "Het was de bedoeling om twee zeer verschillende piano's te kopen," legt Vanden Eynden uit. "Want niet alle muziek vraagt om dezelfde klank. Voor sommige componisten en orkestsamenstellingen heb je een zeer krachtig instrument nodig met een heldere klank; voor andere muziek of bijvoorbeeld voor kamermuziek heb je eerder een piano nodig met een ingetogen, ronde klank. Door hun uitzonderlijke kwaliteit kunnen beide piano's natuurlijk wel voor zowat alles ingezet worden, maar het is toch beter om te kunnen kiezen."
Een korte demonstratie illustreert meteen wat Vanden Eynden bedoelt. De ene piano klinkt helder en levendig, de andere wat warmer en voller. "Normaal gezien zullen ze nog een beetje van klank veranderen, want een piano is gemaakt van levende materie en heeft rodage nodig. Maar zeker is dat ze allebei schitterend zullen blijven klinken. Het moeilijke is vooral om een symfonische piano te vinden die niet te scherp klinkt, want dat is vaak het risico met dit soort instrumenten," voegt Vanden Eynden eraan toe. "Maar we hebben er toch eentje gevonden."
De pianist is dan ook erg in zijn nopjes met de nieuwe aanwinsten. Ze zullen de twee oudere piano's vervangen die totnogtoe op het podium werden gebruikt. Eentje dateert van 1999, de andere van 1990. "Sommige pianisten spelen liever op een rijpere piano; zij kunnen dan voor een van deze twee kiezen," zegt Vanden Eynden.
Korting
Natuurlijk heeft kwaliteit een prijskaartje: voor een concertpiano betaal je gemiddeld zo'n honderdduizend euro. Dat valt eigenlijk nog mee als je bedenkt dat de pianobouwer al anderhalve eeuw - het bedrijf werd opgericht in 1853 - een solide reputatie geniet, inmiddels tal van gepatenteerde snufjes in ieder instrument incorporeert en dat er aan een piano gemiddeld een jaar lang wordt gewerkt door vakmensen. Bozar Music heeft bovendien een korting kunnen bedingen door twee oudere piano's, van dertig tot veertig jaar oud, in te leveren bij Maene, de Belgische verdeler van Steinway. Maar u kunt voor veel minder geld meegenieten: koop gewoon een kaartje voor het eerstvolgende pianorecital, en de kans is groot dat u een van de nieuwe aanwinsten te horen krijgt.
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.