Schrijven met de steen - De Inuit beeldhouwkunst van Baker Lake

Lieven Bulckaert
© Agenda Magazine
01/03/2010
De Bibliotheca Wittockiana organiseert meer en meer tentoonstellingen die men niet onmiddellijk in deze tempel van de bibliofilie zou verwachten. Tot half maart brengt de eerbiedwaardige instelling een selectie beeldhouwwerken van de Inuit.

De werken komen uit het noorden van de Canadese Hudsonbaai. De nomadische Inuitgroepen in die regio waren kariboejagers en werden zowat vijftig jaar geleden van overheidswege gedwongen om een sedentair bestaan te leiden, meestal rond Baker Lake.

De bonthandel was serieus aan banden gelegd en met de kariboes vlotte het ook al niet. Hongersnoden waren het gevolg. Missionarissen en welzijnswerkers stimuleerden het aanleren van diverse ambachten, onder meer beeldhouwen, om in het levensonderhoud te voorzien.

De sculpturen zijn van een grote eenvoud, bijna ruw, in een zeer harde steen uitgevoerd in nuances van donkergrijs tot zwart - wanneer hij gepolijst werd. De thema's zijn traditioneel en raken het wezen van dit volk: de eenheid tussen mens en natuur. Naast familieleden worden de muskusos, de zeehond, allerhande vissen en vogels (vooral de uil) regelmatig afgebeeld.

De oudste stukken uit deze collectie dateren van de jaren 1950 en '60. De radicaalsten onder de verzamelaars van etnische kunst hadden de gewoonte wat meewarig neer te kijken op deze kunstuitingen. Zij beweerden dat het om van buiten uit georkestreerde en betuttelde kunst ging.

Geleidelijk aan werd het kaf van het koren gescheiden, heel wat Inuitkunstenaars worden nu gerespecteerd om de authenticiteit van hun werk. Wittockiana ging ook zeer selectief te werk in samenwerking met het Musée des Confluences (Lyon) en de Canadese Ambassade.

:: Schrijven met de steen - De Inuit beeldhouwkunst van Baker Lake
wanneer: > 15 maart 2010 - dinsdag > zaterdag van 10.00 > 17.00 uur
waar: Bibliotheca Wittockiana, Bemelstraat 21, Sint-Pieters-Woluwe - 02-770.53.33
inkom: 2,5 / 4 / 5 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni