Stefan Bracaval Quartet: Het introspectieve van de fluit
Insight inside steekt in een prachtige kunstzinnige hoes, een kruising tussen het werk van Magritte en dat van Hipgnosis (het collectief dat de surrealistische hoezen van onder andere Pink Floyd, Led Zeppelin en 10cc maakte). De cd-titel is evenmin vrijblijvend. Muziek met een boodschap dus. Bracaval verklaart: "Het idee achter de titel is dat van een innerlijke zoektocht naar mezelf aan de hand van eigen composities. Het is meteen ook een uitnodiging voor de luisteraar om mijn wereld te ontdekken. De hoes is eveneens symbolisch geladen. Je ziet een vis die uit een aquarium terug in de oceaan springt, zijn natuurlijke habitat. De oceaan is van iedereen en van niemand, net als de muziek. De foto is van Ben Goossens. Hij is gespecialiseerd in dergelijke surrealistische Photoshop-montages."
Dat er in de titeltrack ook een licht Indisch accent te bespeuren valt, is niet toevallig. "Al van jongs af aan was ik een trouwe klant van de mediatheek. Ik zocht platen met de meest onwaarschijnlijke muziekjes. India is op dat gebied natuurlijk een ongelooflijk rijk land. Insight inside is gebaseerd op een Indische raga maar werd uiteindelijk iets totaal anders. Zo werkt het dikwijls bij mij. Ik begin met een concreet gegeven en van daaruit start ik mijn ontdekkingstocht. Meestal behoud ik enkel een soort parfum van mijn vertrekbasis."
Natuurlijke overgang
Stefan Bracaval begon zijn opleiding in de klassieke muziek maar schakelde vrij snel over naar jazz. "Die overstap kwam er heel natuurlijk, nadat ik toevallig van de jazz had geproefd. Ik ontdekte daar een rijke wereld waar ik voordien geen weet van had. Vooral de vrijheid die je in jazz hebt bij het creëren, is ongelooflijk. Ik herinner me nog goed toen ik voor de eerste keer platen van het ECM-label hoorde. Dat was een echte openbaring, Keith Jarrett voorop natuurlijk. Meestal begin je bij de Amerikaanse jazz en kom je dan bij de Europese terecht. Ik heb zowat het omgekeerde parcours afgelegd."
De keuze om fluit te spelen was bij Bracaval al even gevoelsmatig. "Van meet af aan voelde het natuurlijk aan. Ik heb nooit getwijfeld of geprobeerd om een ander instrument te bespelen. De fluit stemt volledig overeen met mijn persoonlijkheid, vooral het introspectieve ervan."
Insight inside is verschenen op het PROVA-label van Michel Bisceglia. "Michel en ik kennen elkaar al heel lang. Toen ik in 1992 de Brussels Jazz Rallye won, was dat ex aequo met hem. Sindsdien hebben onze wegen elkaar regelmatig gekruist. Toen ik dankzij Marc Van den Hoof (Klara-medewerker voor jazz, gtb) in Studio Toots van de VRT kon opnemen, ging ik meteen op zoek naar een label. Zo kwam ik haast automatisch bij Michel terecht. Bovendien speel ik ook met mensen uit zijn onmiddellijke omgeving. Werner Lauscher en Marc Lehan maken ook deel uit van zijn groep. Het vierde lid van de groep is gitarist Hendrik Braeckman."
Als je in België de link legt tussen klassiek en jazz via de (dwars)fluit is er een naam waar je niet omheen kan: Steve Houben. "Ik heb een jaar les gevolgd bij hem. Zijn aanpak is heel filosofisch. Bij Steve gaat het veel verder dan zuiver noten en dat werkt zeer inspirerend."
Het optreden is een organisatie van Les Lundis d'Hortense in het kader van hun reeks Gare au Jazz.
:: Stefan Bracaval Quartet
wanneer : 7.1.2008 20.30
inkom: €6
waar : JAZZ STATION, Leuvensesteenweg 193A , Sint-Joost-ten-Node, 02-733.13.78, jazzstation@skynet.be, www.jazzstation.be
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.