Tienjarige showt eigen schilderijen en kledingcollectie
Toen Maria Kononov drie jaar oud was en zoals alle kleuters begon te tekenen, werd al snel duidelijk dat ze een bijzonder talent had. Ze woonde toen nog in het Amerikaanse New Jersey, waar ze geboren was uit twee Russische ouders. Later verhuisde het gezin naar Brussel, na eerst nog een jaar in Parijs te hebben gewoond.
Tussendoor brengt Maria met haar ouders ook jaarlijks een bezoek aan haar familie in Moskou - haar vader groeide er op en verhuisde in 1975 met zijn ouders naar de Verenigde Staten.
Dat zijn heel wat kilometers voor een tienjarige, en de pientere Kononov slorpte de verschillende steden en culturen op als een spons, om ze nadien te verwerken in haar schilderijen.
Na het eenvoudige potloodwerk en het uitknippen van dieren uit papier, stapte ze al snel over op andere technieken zoals aquarel en olieverf. Zonder enige scholing. "Ik wilde niet naar een academie gaan, omdat ik liever mijn ideeën zoals ik ze voel, op doek zet zonder dat iemand mij daarbij komt vertellen dat ik beter een andere kleur kan gebruiken of een andere compositie moet maken," legt ze uit.
Ook Kononovs overgrootvader, Vladimir Prager, en grootvader, Igor Kononov, zijn bekende kunstenaars - het zit ze dus misschien wel in het bloed.
Inspiratie
Dagelijks zit Maria gemiddeld vijf tot zes uur achter haar schildersezel. Dat kan, omdat ze in plaats van naar school te gaan thuisonderwijs krijgt van een Amerikaanse tutor. Toch leidt ze alles behalve een geïsoleerd leventje: ze heeft massa's vriendinnen en gaat geregeld paardrijden en dansen. Alleen wanneer de inspiratiebron opdroogt, gebeurt het soms dat ze een maand niets tekent.
Wie even rondkijkt in de woonkamer, die stilaan de allures krijgt van een kunstgalerie, merkt al snel dat de schilderijen meegroeien met het meisje. De naïevere regenbogen, prinsesjes en feeën beginnen stilaan plaats te ruimen voor meer symbolisch werk en indrukken uit verre oorden.
Een constante blijven de dieren, Maria's grote liefdes, en kleuren. "Ik gebruik bewust veel kleur," vertelt ze. "Ooit heb ik weleens iets met enkel zwart en wit gemaakt om te proberen, maar ik hou toch meer van kleur."
Die kleur kan ook symboliek bevatten: "Voor die grote sprinkhaan bijvoorbeeld heb ik de inspiratie in Rotterdam gehaald. Daar is een plein met rode lantaarns, en die heb ik ook gebruikt op mijn doek. Normaal is een sprinkhaan groen, maar dat vond ik een beetje saai. En omdat Rotterdam een heel moderne stad is, heb ik ook de sprinkhaan in verschillende tinten ingekleurd," legt ze uit.
Aan de muur hangen verder nog doeken met walvissen uit Sydney, een rennend paard dat vrijheid moet uitbeelden, en zwevende fantasiepaarden die uit sneeuwvlokjes bestaan. Op een slapeloze nacht schilderde ze het prachtige uitzicht vanuit de flat over de Ukkelse valleien, met hier en daar een kat in een verlicht raam.
Op dit moment is Maria bezig aan een zwart doek met daarop een vlucht kraanvogels. "Hiervoor heb ik mijn inspiratie uit Japan gehaald," vertelt ze. "De Japanse cultuur kent heel veel fantasiefiguren, zoals draken en godzilla's. Ik zou daarover graag een reeks maken."
Hoe deze werken er uiteindelijk zullen uitzien, laat ze niet aan het toeval over. "Ik heb vooraf een duidelijk idee waar ik naartoe wil," zegt ze. "Het is een beetje zoals een visioen dat ik op doek probeer te zetten."
Behalve door dieren en wereldsteden laat Maria zich ook graag inspireren door de geschiedenislessen die ze van haar tutor krijgt. Zo maakte ze al een werk over het stenen beeld de Mond van de Waarheid in Rome, en een portret van Salomon en Sheba.
Kindercollectie
Het voorbije jaar week Maria eventjes af van haar eerste passie, het schilderen, voor een nieuw experiment: kleding ontwerpen. "Het idee ontstond toen ik met mijn moeder ging shoppen," vertelt ze. "Op het eind van de dag had ik nog steeds niets naar mijn smaak gevonden. Het probleem is dat er voor meisjes van mijn leeftijd weinig te beleven valt: enerzijds heb je nog echte kinderkleding, anderzijds al meer sexy en volwassen tienerkleding. Maar ik val daar een beetje tussenin. Daarom had ik het idee om zelf dan maar iets te ontwerpen."
"Ik heb er een jaar lang aan gewerkt, om twintig collectiestukken te ontwerpen. De meeste zijn voor meisjes, maar ik heb ook twee stukken voor jongens gemaakt. Driemaal per week ontmoet ik de naaister, om de stukken af te werken, en enkele vriendinnen spelen model. Ze zijn al dapper aan het oefenen om als een echte mannequin te lopen (lacht)."
Net als haar schilderijen zijn ook Maria's kledingstukken heel fleurig en fantasierijk. Toch is ze niet van plan om modeontwerpster te worden. "Er is ontzettend veel tijd in gekropen, en ik hou toch liever wat meer tijd vrij voor mijn schilderkunst," zegt ze.
Het ziet er dus naar uit dat het bij een eenmalige collectie zal blijven, maar toch zal die volgende week getoond worden in een heuse modeshow, geflankeerd door Maria's schilderijen.
Internationaal
Maria's prille succes neemt intussen al een hoge vlucht, want haar werk werd al in verschillende landen tentoongesteld. Vorig jaar nog in Ukkel en Moskou, en dit jaar staan Londen, nog maar eens Moskou, Brussel en Parijs op de agenda.
De opbrengst gaat steevast naar goede doelen: zo verkocht ze afgelopen Kerst wenskaartjes en kalenders waarvan de opbrengst werd geschonken aan Peruviaanse bergbewoners voor de aanschaf van een koe. "Een stukje koe eigenlijk, want zo'n dier is daar erg duur. Een achterpoot of zo (lacht)."
Een duizendtal kalenders werd ook gratis uitgedeeld aan weeskinderen verspreid over heel Rusland, tot in Siberië toe. Ook de opbrengst van haar defilé in Woluwe zal naar een Peruviaans weeshuis gaan, via enkele orthodoxe monniken uit Diksmuide die er jaarlijks heengaan om kinderen te dopen en apotheken en ziekenhuizen te bouwen.
Schilderijen verkopen doet ze nog niet, maar ze schenkt er geregeld eentje weg aan een kinderziekenhuis of weeshuis. Rijk zal ze er voorlopig dus nog niet meer worden, maar Maria droomt er nu al van om later een heuse carrière als kunstschilder te beginnen.
:: Expositie en defilé van Maria Kononov op 12 april om 16 uur in het Cultureel Centrum, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Sint-Pieters-Woluwe. Meer info en reserveren op 0479-07.21.52 of via de website.
Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.