Twintig musea gooien deuren open tijdens Museum Night Fever

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
04/03/2010
Een goede naam, een goed concept... Op die manier verkoop je blijkbaar probleemloos een goedgevulde museumavond uit. Na twee druk bijgewoonde edities, breidt het jongerenevenement Museum Night Fever nog uit naar in totaal twintig Brusselse musea.

De deelnemende musea zetten de hele avond en een stukje van de nacht de deuren open voor een programma met rondleidingen, maar ook concerten, modedefilés, dans, performance, kortfilm, theater en tal van workshops. Vanaf middernacht zakken de deelnemers dan al haast naar goede gewoonte af naar het Paleis voor Schone Kunsten voor de afterparty met dj-sets van Inflagranti uit New York, L-Fêtes en La Fille d'O. Electro en Horta, het kan dus! Vorig jaar kwamen op die ene avond al meer dan 10.000 (!) deelnemers opdagen.

Lucha libre
Het doel van Museum Night Fever is nog steeds het imago van de Brusselse musea bijstellen voor de doelgroep van jongeren tussen 18 en 35 jaar. Aardig is dat het speciale animatieaanbod binnen de muren van de musea tot stand komt door de actieve inbreng van de jongeren zelf. Jeugdhuizen, academies, kunstopleidingen, hogescholen, en buurtorganisaties - goed voor meer dan 300 enthousiaste jongeren - gingen aan de slag.

Dit jaar werkt de organiserende Brusselse Museumraad ook actief samen met jongeren die zelden of nooit een museum bezoeken. In het PSK komt er een samenwerking met jongeren uit de Brusselse Chicago-wijk. Zij brengen aansluitend op het Mexico-festival een originele performance rond de Mexicaanse catch lucha libre. In De Hallepoort zijn de leerlingen van het Institut Sainte-Marie in Sint-Gillis te gast met hun streetdance, slam en hiphop. In verschillende musea geven studenten zelf rondleidingen.

Nieuwe musea die deelnemen zijn het statige Charlier Museum (met Belgische beeldende kunst van het einde van de negentiende eeuw), de musea van de ULB, het gerenommeerde Museum van Elsene, de Coudenberg onder het Koningsplein, het Belgisch Stripcentrum en de ateliers van De Munt. Een shuttlebus van de MIVB pendelt de hele avond tussen de twintig musea. Ook uit Vlaanderen en Wallonië komen studenten naar Brussel afgezakt.

Blikvangers
Het programma van de avond is zeer uitgebreid en voor details check je misschien best de website. Maar er vallen wel enkele blikvangers te noteren. Zo organiseert het Belgisch Stripcentrum live tekensessies van de veelbelovende jonge tekenaars van L'employé du Moi. In het Muziekinstrumentenmuseum staan optredens van Lucy Lucy en The Bony King of Nowhere geprogrammeerd met een afsluitend bal van Radio Modern.

In het Broodhuis kun je je laten verkleden en fotograferen in de Manneken Pis-fotostudio, en het Charlier Museum recreëert de sfeer van het fin de siècle. In het PSK is de Spaanse cultregisseur Jesús Franco zelf aanwezig bij een double bill van zijn films. In het Joods Museum leer je de elementaire basis van de Joodse taal (Hebreeuws), cultuur en dans in workshops voor dummy's, en in La Fonderie in Molenbeek wordt letterlijk ijzer gesmeed terwijl het heet is.

Themaparcours
Om de deelnemers gemakkelijk hun weg te laten vinden, suggereert de Museumraad zelf enkele themaparcours langs verschillende locaties. Zo kan de modehappening in het Jubelpark het einde zijn van een tocht langs het Dierkundemuseum van de ULB waar modeaccessoires geïnspireerd door de dierenwereld worden gecreëerd, en langs het Museum voor het Kostuum en de Kant waar de sixties worden gevierd. In de Hallepoort kun je je oude T-shirts pimpen tijdens een workshop zeefdruk. In het Jubelpark zelf organiseren de studenten van het Institut Francisco Ferrer het defilé van historische capes en borduurwerk Transfolk, geïnspireerd op de precolumbiaanse collecties van het museum.

De tekendemonstraties in het Stripmuseum vinden aansluiting bij de live graffiti in het Museum van Elsene, waar de interventies van de Dichterlijke Vandalen dan weer in de richting gaan van de urban music van MAKYzard en de breakdance van Chéza in de Hallepoort.

De innerlijke mens wordt bediend in de excentrieke Zombie Bar van het Museum voor Fantastische Kunst, de culinaire ateliers van het Joods Museum en de Cantina Mexicana bij Bozar.

Muziek vormt natuurlijk ook een belangrijk deelprogramma. Niet alleen in het MIM, waar er de hele avond muziek op het programma staat en je je zelfs aan historische danspassen kunt wagen van renaissancedans tot rock-'n-roll. In het BELvue Museum haalt het Matamore-label enkele van zijn beste muzikanten van stal (V.O., Jumbo Jet...) voor een label night ter ere en glorie van België. Er gaan ook drie acteurs aan de slag met teksten die bepalend waren in de geschiedenis van België.

Enkele meters dieper onder de grond laat Bert Schollaert in de onderaardse gewelven van het oude hof van de Coudenberg zijn sax weergalmen. Archeologische objecten van die site gaan er overigens ook de dialoog aan met hedendaagse designcreaties van jonge kunstenaars.

Avant-premières
Voor in het PSK de fuif begint gaat vanuit de Bozarshop Radio XLair de ether in, en kun je in de Horta Hal horen hoe de jazz en beats van DJ Lewis de confrontatie aangaan met de trompetgeluiden van Jan Van Moer, en hoe La Chiva Gantiva later een salsarockfeestje bouwt. Zelfs in het Museum van de Nationale Bank is er muziek met de pop van Gaëtan Streel, een muzikant uit Luik. Verder kun je daar meespelen met de reuzenmonopoly, een kijkje nemen op de grote ruilmarkt of met het winkelkarretje van de rijkste en armste burger van het land naar de supermarkt 'Het Leven zoals het is, de extremen' trekken.

Ten slotte kun je natuurlijk ook gewoon van je Museum Night Fever-pass profiteren om een paar belangrijke tentoonstellingen te bezoeken die momenteel lopen, zoals Imágenes del Mexicano en El Greco in het PSK, Sixties! Bevrijdende kleuren in het Museum voor het Kostuum en de Kant, de avant-première van De gebroeders Oyens (Nederlanders die in Brussel knappe schilderijen kwamen maken) in het Charlier Museum, Hondse oorlog in het Legermuseum, I Medici in het Jubelparkmuseum, El cubismo in het Museum van Elsene en Brussel 1910, over de toenmalige wereldtentoonstelling, in de ULB.

:: Museum Night Fever
wanneer: 6.3.2010 om 19 > 1.00 uur (MIM & Bozar > 3.00 uur) — Pass (all-in) €8 (> 5.3), €
12 (6.3)
waar: verschillende Brusselse musea, org. Brusselse Museumraad, Beenhouwersstraat 46, Brussel, 02-512.77.80, info@brusselsmuseums.be, www.museumnightfever.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni