Boghossianstichting p18 BDW1518

Villa Empain krijgt nieuwe artistiek directeur

Elien Haentjens
© Brussel Deze Week
13/04/2016

ELSENE – Er waait een frisse wind door Villa Empain. De nieuwe artistiek directeur, Asad Raza, wil van de villa een echte ontmoetingsplaats maken. Met zijn programmatie wil hij een dialoog op gang brengen tussen kunstenaars uit diverse disciplines, curators, schrijvers en dansers uit diverse delen van de wereld, maar ook tussen hen en het publiek.

Via een gemeenschappelijke vriend, Hans Ulrich Obrist, kwam Ralph Boghossian anderhalf jaar geleden bij Asad Raza terecht. “Zowel de missie van de Stichting, namelijk een dialoog opzetten tussen Oost en West, als de mooie, sterke architectuur van het huis spraken me aan. Want als curator ben ik vooral geïnteresseerd in het proces. Voor mij hoeft een werk niet per se af te zijn om het te kunnen tonen. Ik hou ervan als dingen bewegen, als er leven zit in een presentatie. Het gaat er voor mij ook niet om te oordelen over een kunstwerk, maar wel om een intieme context te creëren waarbinnen er over het werk kan worden gesproken”, vertelt Raza. “Dankzij de huiselijke setting vormt Villa Empain het perfecte kader om dat te doen.”


Een belangrijke vernieuwing in de programmatie van Villa Empain zijn de residenties die het hele jaar door lopen. “De kunstenaars leven in een huis achter de eigenlijke villa, waar we een studio hebben ingericht. Zo ontstaat er vanzelf een dialoog. Daaruit zullen ongetwijfeld nieuwe manieren van presenteren voortvloeien. Bijvoorbeeld doordat verschillende projecten in elkaar overlopen. Zo krijgt de in Brussel wonende choreograaf Andros Zins-Browne voor zijn nieuwe voorstelling, Already Unmade, een lege ruimte ter beschikking binnen de tentoonstelling Répétition. Die lege ruimte zal op haar beurt in de loop van de tentoonstelling van plaats veranderen, waardoor de grafische kunst van de expo binnen het gebouw als het ware zal reizen. Het is in deze ontmoetingen, waar ook het publiek actief deel van zal uitmaken, dat heel veel betekenis schuilt.”

Omwille van de geanimeerde tentoonstellingsstijl vond Raza het nodig om naar Brussel te verhuizen. “Het is een beetje raar, maar door New York in te wisselen voor Brussel ben ik eigenlijk in een meer multiculturele stad beland. Al voel je die sterke mix meteen als je hier aankomt. In de kunstwereld vind ik dat mensen hier echt openstaan voor elkaar, en niet vasthouden aan hun eigen identiteit. Het is belangrijk om op dit vlak verder te experimenteren en om mensen aan te moedigen zich niet op te sluiten in een groepsidentiteit zoals religie of nationaliteit, maar in eerste instantie als individu te handelen. Die geëngageerde houding moeten we promoten.”


Om die reden, maar ook om persoonlijke redenen, vindt Raza de missie van de Stichting extreem relevant. “Zelf heb ik Pakistaanse roots, maar ik werd geboren in New York. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk en hoe dringend het is om deze dialoog tussen Oost en West op te zetten. Want hoe langer hoe meer worstelen we over de hele wereld met dezelfde problemen en mogelijkheden.”

In het kader van Art Brussels presenteert curator Natasha Ginwala de achtste biënnale van Contour in Villa Empain op 23 april om 19.30 uur. Om 21 uur brengt Sahra Motalebi er een performance.
Répétition, van 13 mei tot 21 augustus 2016. Already Unmade, doorlopend tijdens de tentoonstelling. www.villaempain.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni