‘Vrouwen zijn ons culturele geheugen’

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
17/11/2011
Op 18 november gaat in Espace Senghor de tiende editie van het Vrouwenstemmenfestival van start, vijf concerten met zangeressen uit Europa, Afrika en Latijns-Amerika. De biënnale zet de twintigste verjaardag in het teken van de vrouwenverenigingen in België en in het Zuiden. “Wij zijn gefascineerd door de diversiteit van culturen.”

H et Vrouwenstemmenfestival ontstond twintig jaar geleden in Luik uit een internationaal netwerk van vrouwentheatergezelschappen. Die wilden de rol en de plaats van vrouwen in de wereld in de schijnwerpers zetten. "Vrouwen spelen een ontzettend belangrijke rol in de overlevering van cultuur. Ze zijn belangrijke dragers van de culturele diversiteit, en wij laten projecten zien die door sterke vrouwen gedragen worden," zegt Brigitte Kaquet, de directrice van het Vrouwenstemmenfestival.

Als voorbeeld haalt ze Bako Dagnon aan, het levende geheugen van de Malinese gezangen. "Deze vrouwelijke griot toont aan dat een vrouw in een zuiderse cultuur een zeer belangrijke rol kan spelen, zowel artistiek als in het overdragen van kennis. Tijdens ons festival staat zij op een en hetzelfde podium met vrouwen van andere culturen; iedereen krijgt dezelfde plaats omdat al deze vrouwen belangrijke dragers zijn van hun culturele erfenis. Het maakt niet uit of de vrouwen afkomstig zijn uit een dorp in Burkina Faso of aan het conservatorium gestudeerd hebben, bij ons straat diversiteit centraal. Want die diversiteit is onze kracht."

Deze tiende editie staat in het teken van verenigingen die zowel hier als in het Zuiden met vrouwen werken. Er staan speciale middagconcerten geprogrammeerd in Brussel, Luik en Namen zodat vrouwen die om culturele of familiale redenen de kans niet krijgen om naar de avondconcerten te komen, toch de sterke vrouwenstemmen aan het werk kunnen zien.

Senghor
Na vijf edities in Luik is het festival in 2000 uitgebreid naar Brussel en het Antwerpse wereldculturencentrum Zuiderpershuis. In Brussel was dat eerst drie keer in de Hallen van Schaarbeek, dan twee edities in Flagey en dit jaar voor het eerst in Espace Senghor. "We zochten een plek die warmte uitstraalt en waar al een vast publiek bestaat voor wereldmuziek. Daarbij sluit de artistieke lijn van Espace Senghor goed aan bij die van het festival," vertelt Kaquet.

In Brussel staan er vijf concerten op het programma: de Griekse Nena Venetsanou, de Colombiaanse Marta Gomez, de groep Caci Vorba uit Polen, de Malinese Bako Dagnon en het Italiaanse vrouwenkoor Voci de Finis Terrae, dat ook een workshop zal geven.

In Luik is het programma veel uitgebreider, met dans, theater, een tentoonstelling en ontmoetingen, met het publiek maar ook onderling onder de artiesten, want uitwisseling tussen de vrouwenstemmen die naar het festival komen, is een van de pijlers van het festival.

Vrouwenstemmenfestival, van 18 tot en met 25 november in Espace Senghor, Waversesteenweg 366, 1040 Etterbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni