Wandelen langs bouwsels die doen watertanden
Bestond net als voor bomen het label 'merkwaardig', dan hadden de twee uitgestippelde wandelingen waarschijnlijk de hoogste dichtheid aan merkwaardige huizen van het hele gewest. Lanen en een spoorlijn hebben het landelijke Ukkel residentieel gemaakt. In de periode 1870-1914 kwamen eerst nog de landhuizen. In het interbellum was het kruim van de moderne architecten er aan het werk, en vaak kwamen ze er ook zelf wonen, zoals Gaston Brunfaut en Jacques Obozinski.
Op de eerste wandeling, van de Sint-Pieterskerk tot aan Sint-Job, kom je langs de Dekenijstraat en de Coghensquare waar het modernisme slechts doorbroken wordt door enkele art-decohuizen. Appartementen die je al duizend keer 'gezien' hebt, bekijk je voor het eerst nu je er een naam op kunt plakken, zoals Claire Maison uit 1935 op de hoek van de Brugmann- en de Boetendaellaan. De kaart helpt om gevelpauwen in Weense stijl te zien, of vertelt hoe Louis Herman De Koninck in zijn bouwaanvraag voor een huis in de Schepenijlaan het nog had over gestileerde glas-in-loodramen en bloemenkorven, maar dat daar uiteindelijk niets van te zien is. Wel een uitgepuurde gevel in toen nog riskante betonschaal.
Mogelijk nog spectaculairder is de tweede wandeling rond de Houzeau- en de Ringlaan. Hier komen we Adrien en zoon Yvan Blomme tegen, Daniel Lipszyc die tovert met schuine en dynamische lijnen in combinatie met rustieke elementen, de zogenaamde 'Robbedoesstijl', of twee gebouwen van Octave Van Rysselberghe - maar dan met dertig jaar ertussen. Beglaasde torens van Brunfaut, de directeurswoning van de Sterrenwacht, art-decohoogtepunt Villa Norine: ze worden allemaal met foto en een informatief stukje aangekondigd. Als uitsmijter bevat het boekje een zoektocht op de begraafplaats aan de Dieweg.
:: Wandelkaart Ukkel à la carte, gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis, Vander Elstplein 29, en (net als de hele collectie) in de Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein 1, en het BIP, Koningsstraat 2, of downloadbaar op www.monument.irisnet.be
Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.