Ommegang BRUZZ 1526

Ommegang 2016: Keizer komt terug

Danny Vileyn
© BRUZZ
08/06/2016

Alhoewel de Ommegang - op presentatoren en eregasten na - jaar na jaar toch wel zeer gelijkend is, blijft het spektakel fascineren.

U hoeft niet te geeuwen als u hoort dat de Ommegang opnieuw uitgaat. Folklore is helemaal niet out. En vertelt ons meer over onszelf dan het verenigd economendom. Als u een ticket voor het spektakel op de Grote Markt te duur vindt, of als u vindt dat het te lang duurt of wat dan ook, dan nog hebt u geen reden om op 5 en 7 juli het stukje Brussel tussen het Warandepark en de Grote Markt te mijden. Integendeel.

Tijdens de dagen van de Ommegang heerst er een speciaal sfeertje. De schutterswedstrijd op de Grote Zavel is maar één voorbeeld. Onder de 1.400 deelnemers aan de Ommegang zijn er niet weinigen afstammelingen van hovelingen van Keizer Karel. Vindt u het niet heerlijk om u af te vragen of de statig uitgedoste dames en heren in een kasteeltje of villa wonen of in een herenhuis of een appartement van 250 vierkante meter? En wie heeft er nog allemaal keukenpersoneel en een nanny? De waarheid zou wel eens heel prozaïsch kunnen zijn maar dromen met de achteruitkijkspiegel als hulp-instrument kan zalig zijn.

Tijdens de Ommegang zijn er op de Grote Markt niet minder dan 2.000 zitplaatsen. De vorige jaren was één plaats op vijf gereserveerd voor een buitenlander. De Ommegang wekt nog altijd grote interesse in landen als de Verenigde Staten, Canada, China en Japan. Japan is dit jaar trouwens eregast op de Ommegang. De Japanse ambassadeur en zijn echtgenote wonen de voorstelling van de Ommegang bij. In 2016 vieren we de 150ste verjaardag van van het Verdrag inzake vriendschap, handel en scheepvaart met Japan dat op 1 augustus 1866 werd ondertekend.

Het verhaal
Het verhaal van de Ommegang begint in 1348 als de Maagd Maria verschijnt aan de jonge Antwerpse Beatrijs Soetkens. Een Mariabeeld wordt over de Zenne vervoerd. Aan de poorten van de stad nemen de kruisboogschutters het beeld over en brengen het naar de Zavelkerk. Naast de grote gilde van de kruisboogschutters hadden ook de Kleine Kruisboogschutters van Sint-Joris, de gilden van de schermers, de boogschutters en de haakbusschutters een altaar in de Zavelkerk.

Het overbrengen van het Mariabeeld was voor de militaire gilden een mooie aanleiding om samen met de gestelde lichamen, de adel, de religieuze broederschappen en de kloosterorden in processie door Brussel te stappen. Geleidelijk aan werd de stoet wereldser en won hij aan prestige. Toen Keizer Karel in 1549 zijn zoon, de rampzalige Filips, kwam voorstellen, kozen de Brusselaars de Ommegang om het bezoek luister bij te zetten. De Ommegang wordt sinds 1930 - de honderdste verjaardag van België - jaarlijks opgevoerd.
De activiteiten in de marge van de Ommegang hebben ook fel uitbreiding genomen. Terwijl Ozark Henry als eregast zijn ding doet op de Grote Markt, zijn er drie dagen lang feestelijkheden in het Warandepark, met onder andere een middeleeuws dorp en steekspelen. Nog meer middeleeuwen vindt u op het Agoraplein en achter de Beurs, waar middeleeuwse - ambachtelijke - markten plaatsvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: culture

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni