Circusverhalen tijdens het festival Palestine à l'Infini

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
05/12/2012
Door de oorlog in Gaza kwam Palestina opnieuw op een negatieve manier in het nieuws, maar het festival Palestine à l'Infini toont dat er ook veel positiefs uit het geplaagde land komt. De Palestijnse Circusschool bijvoorbeeld.

De Palestijnse Circusschool werd in 2006 opgericht door de Belgische Jessika Devlieghere en haar man Shadi Zmorrod. Ze is gevestigd op 10 kilometer van de stad Ramallah, maar geeft ondertussen 170 kinderen van 9 tot 27 jaar in verschillende delen en steden op de Westelijke Jordaanoever een opleiding.

Het klinkt toch een beetje gek: Palestijnse Circusschool.
Jessika Devlieghere: Mensen kijken er inderdaad wel eens van op. Maar op heel veel plaatsen in de wereld zie je dat circus op sociaal vlak een belangrijke rol speelt. Het Palestijnse volk is natuurlijk in grote mate getraumatiseerd en zelfs in een soort collectieve depressie terechtgekomen door de opeenvolging van geweld en verlies. Daarom is er nood aan projecten die op een artistieke manier met jongeren aan het werk gaan om hen een gevoel van waardigheid te geven. Het circus heeft iets aantrekkelijks voor kinderen die door de omstandigheden waarin ze zijn opgegroeid risico's en adrenaline als iets aanlokkelijks zijn gaan beschouwen.

Tegelijk heeft circus een hele sterke pedagogische, opbouwende, teamversterkende en vertrouwenversterkende functie. Als je met twee aan een trapeze hangt, dan moeten je vertrouwen en geloof wel ijzersterk zijn. En als je een goede show wilt maken, dan moet je zoeken naar complementariteit in plaats van elkaar te willen overtreffen.

Het was opmerkelijk dat bij onze gasten vooral het spannende, het stoere en het technische op de voorgrond kwam in de eerste jaren. Bijna iedereen wou trapeze, aerial tissue (luchtacrobatie in doeken) of acrobatie doen. Maar na een tijdje zijn we meer met kleine artistieke vormen gaan werken, met nummers die over een thema moesten gaan. Zo begon ook de poëtische kant zich meer en meer te manifesteren.

Wat kunnen we dan verwachten van Kol saber!?
Devlieghere: 'Kol saber' wil zeggen 'eet (de vrucht van) de cactus', maar ook 'eet geduld'. Het vertelt het verhaal van onze jongeren die hun hele leven moeten wachten tot er hopelijk ooit eens verandering zal komen in hun samenleving. Ze ondernemen veel, omarmen de hoop, maar moeten er zich uiteindelijk bij neerleggen dat hun leven hetzelfde blijft.

Het is natuurlijk geen traditioneel circus met een opeenvolging van nummertjes, maar een hedendaags verhaal dat we ook vertellen met technieken uit dans en theater. Een van de grote circustechnieken die de artiesten gebruiken is de Chinese mast, en er wordt ook gejongleerd, gebalanceerd, gesprongen...

Welke invloed heeft de oorlog in Gaza ondertussen op jullie?
Devlieghere: Gelukkig zitten onze gasten opgesloten in een theaterzaal, want het is moeilijk om je te concentreren in zulke vreselijke omstandigheden. Heel veel mensen op de West Bank zijn ook door vrienden en familie met Gaza verbonden. De straten zijn leeg, iedereen zit voor zijn tv of computer. De groep is ook bang dat de grenzen zullen worden afgesloten en dat we niet zullen kunnen vertrekken. Weggaan en de familie achterlaten is ook moeilijk, maar ze willen zo graag tonen wie ze zijn en hun boodschap overbrengen.

Kol Saber!
wanneer
: 7 december 2012 om 13.30 uur + 8 december 2012 om 20.30 uur + 9 december 2012 om 16.00 uur
tickets: €10/14

.

Palestine à l'Infini
wanneer:
6 > 14 december 2012
------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni