Lezingen en debatten: onze top 3 van de week

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/02/2017

Een geweldige week voor het intellect, met een debat over culturele toe-eigening in de literatuur, twee avonden van festival Moussem Cities die zowel de schoonheid als de chaos van Beiroet belichten, en een debat over kennisproductie onder leiding van wetenschapsfilosofe Isabel Stenghers.

WITTE SCHRIJVERS OVER ZWARTE PERSONAGES
Hoe representeren witte schrijvers zwarte personages? Doet de schrijver recht aan de cultuur die hij of zij beschrijft, of ziet de schrijver bepaalde gevoeligheden over het hoofd? Om die vraag te beantwoorden nodigt het Vlaams-Nederlands huis De Buren Karin Amatmoekrim uit, die eind vorig jaar in NRC betoogde dat veel schrijvers een ‘blinde vlek’ hebben voor machtsverschillen op dat gebied en zo het debat rond cultural appropriation, of culturele toe-eigening, in gang zette. De schrijfster gaat in debat met Annelies Verbeke, die voor haar roman Dertig dagen in de huid kruipt van de Alponse, een Brusselaar met Senegalese roots, en met de Marokkaans-Belgische schrijver Fikry El Azzouzi.
> De Buren. 09/02, 19.30, Brussel

MOUSSEM CITIES
Moussem Cities, het festival van het nomadisch kunstencentrum Moussem, toont dit jaar Beiroet, ‘de stad van schoonheid en verwoesting’. De Libanese schrijvers Hoda Barakat, Iman Humaydan en Elisas Khoury tonen de schoonheid op donderdag 9 februari, en de manier waarop de stad hun werk heeft beïnvloed.

De Belgisch-Libanese opiniemaker Dyab Abou Jahjah gaat zaterdag met Midden-Oostencorrespondent Jorn De Cock en professor geschiedenis en politiek Fawwaz Traboulis in gesprek over de verwoesting. Ze bespreken het complexe Libanese politieke systeem, en de manier waarop verschillende religieuze gemeenschappen een belangrijke rol innemen in de politieke instellingen van het land.
> Schrijvers uit Beiroet. 09/02, 20.00, Bozar, Brussel
> Etnisch-religieuze representatie in het Libanese systeem. 11/02, 16.30, Bozar, Brussel

ISABEL STENGERS
Literair tijdschrift nY heeft Isabel Stengers uitgenodigd in het Kaaitheater voor een debat over kennisproductie. Ze bepleit er 'slow science' - een manier om weerstand te bieden aan een de snelle, competitieve vorm van wetenschap - en gaat in gesprek met enkele oude bekenden van het Kaaitheater: filosoof Lieven De Cauter en ggo-activiste en onderzoekster Barbara Van Dijck. Ook filosoof Sjoerd van Tuinen is één van de genodigden. Hij schreef eerder al Sloterdijk - Binnenstebuiten denken. Samen buigen ze zich over een nieuwe manier van kennis ontwikkelen en overdragen.
> Kaaitheater. 13/02, 20.30, Brussel

Best of Brussels

Elke week serveren we hier onze favoriete tentoonstellingen, party's, expo's, films, theater- en dansvoorstellingen en concerten.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Podium , Expo , Best of Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni