1488 Wim Vandekeybus

Wim Vandekeybus en de lenige liefde

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
01/09/2015

Waar hebben we het over als we het hebben over liefde? Wim Vandekeybus zoekt naar antwoorden in een nieuwe voorstelling die zwijgt over de liefde, maar er wel over zingt en danst.

Speak low if you speak love ging begin juli al in première in Bergen, maar wordt sindsdien nog altijd bijgeschaafd. Als we Vandekeybus opzoeken in de Molenbeekse studio van zijn dansgezelschap Ultima Vez, zien we een koppel dansers een liefdesduet van de frivole soort repeteren in een idyllisch bosje van mensenlijven. Is het de eerste keer dat Vandekeybus zich exclusief aan de liefde wijdt? "Liefde komt in veel van mijn stukken voor, maar het is waar dat we het thema dit keer eens helemaal uitbenen. Liefde is onbevattelijk en veranderlijk, het is een kracht die ook vernietigend kan zijn. Soms denk je in de liefde iets stevigs te hebben opgebouwd, en het volgende moment valt alles zo uit elkaar. Je hebt allerlei soorten liefde, en de moeilijkste liefdes zijn natuurlijk het interessantst."

De voorstelling spreekt over liefde, maar niet met tekst.
Wim Vandekeybus
: Ik ben met nieuwe voorstellingen al vaak een andere richting uitgegaan. Sommige mensen zullen misschien al een paar keer gedacht hebben dat ik naar het theater zou opschuiven, maar deze keer wilde ik geen tekst en opnieuw veel dans. Daarom werk ik met bijna allemaal nieuwe dansers van een hoog niveau.
We zijn eigenlijk begonnen aan de hand van een aantal tekeningetjes. Ik heb eerst allemaal kleine acts getekend en van die schetsen zijn we vertrokken. In de eerste weken van de repetitie zijn er zo meteen veel ideeën ontstaan. Je hebt het koppel dat de eerste verliefdheid beleeft, je hebt het koppel dat leeft van aantrekken en afstoten, je hebt koppels die elkaar bijna misbruiken. Er bestaan ook veel specifieke figuren die met liefde te maken hebben: de gesluierde liefde, de vrouwenfiguur op het boegbeeld van het vikingschip, de heks die de idylle verstoort…

De titel waarschuwt tegen hoogdravende verklaringen over de liefde, maar heeft zelf wel lyrische kwaliteit.
Vandekeybus
: Het zinnetje komt uit Much ado about nothing van Shakespeare, maar het is ook een jazzstandard waar Billie Holiday bijvoorbeeld een prachtig nummer van heeft gemaakt. Naast dans is muziek heel belangrijk. Mauro, Elko (Blijweert) en Jeroen staat er dit keer niet zoals in NieuwZwart (de vorige samenwerking van Vandekeybus met het trio, red.) als een rockende mannenbende. Mauro zal meer breekbare songs brengen, en ik wilde ook iemand om tegenover hem te kunnen plaatsen. Dat is Tutu Puoane geworden. Voor haar rol hebben we audities gedaan. Zij wilde aanvankelijk niet meer komen omdat ze terug naar Zuid-Afrika moest voor een sterfgeval, maar we hebben haar overtuigd en je zag meteen dat zij het moest worden. Ze heeft een enorme présence.

'Speak low' wil misschien ook zeggen dat je qua decor en rekwisieten niet te groots moet uitpakken.
Vandekeybus
: Nee, we houden het heel sober. Het is trouwens ook crisis en dat voel je toch hier en daar. We gaan wel spelen in een aantal nieuwe landen zoals Panama, Chili en Albanië, maar andere steden vallen weg, waardoor er soms gaten vallen in een tournee. Toch wilde ik deze voorstelling met twaalf mensen op de scène nog maken. Maar zij zijn dan ook degenen die het zullen doen. Daar komt niet nog eens een hele machinerie bij. Met kleine middelen kan je soms veel doen.

Speak low if you speak love

data: 23/9 > 3/10, KVS_Bol

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni