Nieuw gebouw, nieuwe werking

Elien Haentjens
© BRUZZ
01/02/2017

In 2010 richtten de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samen MAD Brussels op. Na een jarenlang nomadisch bestaan komt de ploeg in het nieuwe hoofdkwartier in de Dansaertwijk eindelijk thuis.

“MAD moet een referentie worden voor de Brusselse designwereld, en moet ontwerpers helpen om hun brood te verdienen met hun creativiteit. Daarnaast moet het centrum zich integreren in de multiculturaliteit van de stad, samenwerkingen opzetten en de Brusselse mode en design internationaal meer visibiliteit geven,” zei Philippe Close, voorzitter van MAD Brussels en schepen van Toerisme, tijdens de voorstelling van het nieuwe gebouw.

Om die doelstellingen waar te maken, is het organigram van MAD Brussels uitgebreid van een tiental mensen in 2015 naar twintig nu, en opgedeeld in drie polen: research & development, program & image en business & career. Met Dominique Junne, die onder meer voor de MIVB en het kabinet van minister voor Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) werkte, krijgt MAD er een adjunct-directrice bij. “Voor het onderdeel ecodesign werken we nauw samen met Leefmilieu Brussel, en om mensen in hun zoektocht naar een job in de creatieve sector beter te begeleiden komen twee mensen van Actiris bij ons werken,” vertelt Elke Timmerman, die zelf het departement Business & Career zal leiden.

Als focus trekt MAD de kaart van het sociaal innovatief design dat een link heeft met de bredere gemeenschap. “Die invalshoek is ons niet opgelegd vanuit de stad, maar is de laatste jaren uit onze werking gegroeid. Zo vragen we de jonge designers die een atelier hebben bij MAD in situ in ruil om een sociaal project te ontwerpen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de drinkwaterfonteinen voor Vivaqua. Hopelijk kunnen we ook in de modewereld de komende jaren een dergelijke visie ontwikkelen.”

Een andere nieuwigheid is het toekennen van individuele beurzen aan jonge en gevestigde talenten. “Sinds 2016 kunnen we vijf designers en vijf modeontwerpers een bedrag tussen 10.000 en 20.000 euro geven. Zo kreeg Annemie Verbeke financiële steun om haar internationaal netwerk nieuw leven in te blazen, en krijgt Niyona middelen om de designtak verder uit te bouwen. Bovendien zoeken we voor hen steeds professionele coaches die hen in dat proces begeleiden, waardoor het veel sneller gaat.”

Daarnaast staat de oprichting van een Europees instituut, dat de veranderingen in de modewereld moet bestuderen en ontwerpers moet begeleiden, op de planning. “Momenteel wachten we op nieuws over een mogelijke Europese subsidie. Het instituut is een vervolg van de European Fashion Summit, die we al drie keer voor onze Europese collega’s organiseerden,” vertelt Timmerman.

Subsidies uit vier hoeken
Nieuw is ook dat MAD Brussels voortaan kan rekenen op een financiële inbreng van de drie gewesten. “Via het Brusselfonds krijgen we van minister Sven Gatz (Open VLD) een subsidie, bij de Fédération Wallonie-Bruxelles komt de financiering van het departement cultuur en de promotie van Brussel. Al komt de grootste bijdrage van de Stad Brussel en het Brussels Gewest, onder meer van de departementen economie en imago,” vertelt algemeen directrice Alexandra Lambert.

Terwijl MAD Brussels in 2015 op een subsidie van 1,5 miljoen euro kon rekenen, is dat voor 2016 en 2017 dankzij die extra partners respectievelijk 2,1 en 2,3 miljoen euro per jaar. Al is het niet de bedoeling dat MAD Brussels 100 procent op basis van subsidies blijft werken, zoals nu het geval is. “Op termijn rekenen we voor ongeveer twintig procent van onze inkomsten op privébedrijven,” stelt Lambert.

Ook de verhuur van de ruimtes in het nieuwe gebouw moet inkomsten genereren. “Op dit moment hebben we nog geen prijslijst, aangezien we het gebouw zelf nog moeten ontdekken. Het is de bedoeling dat de stad iemand zal aanwerven voor de regie van het gebouw,” vertelt Lambert.
Of de ontwerpers dan niet meer moeten betalen voor de activiteiten, zoals nu het geval is? “Neen, want we geloven dat een bepaald bedrag betalen een engagement inhoudt. Maar aangezien we nu zelf geen huur meer moeten betalen, zal de gevraagde bijdrage wel verlagen en worden de nieuwe tarieven aangepast aan de verschillende doelgroepen. Bovendien zullen ontwerpers onze ruimtes kunnen gebruiken. We willen geen log instituut zijn dat boven iedereen staat,” besluit Timmerman.

Openingsweekend
20 april 2017: officiële VIP-inhuldiging.
21-23 april 2017: feestweekend. Ook de eerste tentoonstelling opent op dat moment de deuren.
www.mad.brussels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: culture , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni