De Anderlechtse Kameleon gaat vissen kijken
Lees ook: Boek: Alle vissen vonden olifant
Z owat 250 diersoorten in vijftig verschillende aquaria zwemmen er daar rond, in het Aquariummuseum vlak bij de basiliek van Koekelberg.
"Ooooh, zijn dat Nemo-vissen?" vragen de kinderen als ze voor het eerste aquarium staan. "Nee," antwoordt Jeanne, "dat zijn grote goudvissen. Die leven in zoet water, niet in de oceanen, zoals de Nemo-vissen. En je kan ook zien dat ze geen witte vlekken of strepen hebben zoals Nemo."
"Wie weet nog hoe de Nemo-vissen in het echt heten?" vraagt juf Katrien. "Clownvissen!" weet Mohamed, want ze hebben het opgezocht voor hun oceanenproject.
In het Aquariummuseum zullen de kinderen vooral veel zoetwatervissen te zien krijgen. Maar dat maakt niet veel uit, want vissen - waar ze ook leven - zijn grappige, best slimme en soms betoverend mooie beesten.
"Hoe eten vissen eigenlijk?" wil Arven al meteen weten. "Vissen hebben monden, net als wij," zegt Jeanne. "Daarmee peuzelen ze aan planten of algen. Algen zijn een soort mossige waterplanten. Sommige vissen, zoals deze katvissen hier, hebben ook baardharen om te eten. Met die haren gaan ze op de bodem van de zee op zoek naar lekkernijen, of ze houden zeeslakken vast om hun huisjes leeg te zuigen." Echte vampieren, die besnorde katvissen...
Scherpschutters of fonteinvissen?
Er zijn vissen die er nog iets anders op gevonden hebben. "Kijk," zegt Jeanne, "we gaan deze vissen speciaal voor jullie voederen." Haar collega laat heel wat vliegjes en muggen in een aquarium los, net boven het water. De vissen springen niet alleen naar het oppervlak om ze te pakken te krijgen, sommige spuwen ook een stevige waterstraal naar de kleine vliegjes. "Die worden door dat water dan zo zwaar dat ze vallen, en dan kunnen de vissen er snel bij." Indrukwekkend om te zien: deze schuttersvissen kunnen wonderwel goed mikken. "Soms zelfs tot twee meter ver!" vertelt Jeanne nog.
Crèche in de bek
Vissen kunnen nog wel meer met hun mond. Zo zijn er vrouwtjesvissen in Afrikaanse meren gevonden die hun eitjes uitbroeden... in hun bek! "Dat doen ze omdat ze hun eitjes in die meren nergens kunnen verstoppen, niet achter planten of zo. En ook omdat de mannetjes soms zo agressief zijn dat ze alle kleintjes zouden opeten," vertelt Kim. "Pas als hun kroost drie weken oud is, laten de vrouwtjes hun kindjes vrij. Soms hebben ze wel tot twintig kleintjes in hun bek! En al die tijd zijn die vrouwtjes op dieet. Want zolang de baby'tjes in hun bek zitten, kunnen en willen ze niet eten."
Vinnig snoepje
Onze rondleiding gaat verder, en op het laatst komen we langs de aquariums van de Indische en de Stille Oceaan: daar zien we zachte of harde koralen, zeesterren en zee-egels, en prachtige kleurrijke vissen. "Kijk! Daar zwemt precies de vriend van Nemo, Dory," zegt Yahya verrast, en hij wijst naar een blauwe vis met een gele staart. "En die daar, die is ook mooi, met de ene helft in het paars en de andere helemaal in het geel," zegt Mohamed. "Hij lijkt zo zacht, zo lekker... Net een snoepje!"
--------------
Alle informatie over het Aquarium van Brussel, in Koekelberg, vind je op www.aquariologie.be
Lees meer over: Koekelberg
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.