De massagezool, de antistrafpet en het bic-kanon!

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
22/04/2010
De kurkentrekker, de postzegel, het wiel, de gsm,... we vinden het allemaal heel gewoontjes nu. Maar ooit werd iemand wakker met PING... een lumineus idee! En die man of vrouw uitvinder heeft ons leven daardoor vaak een stuk aangenamer gemaakt. Dat uitvinden niet afhangt van hoe oud je bent, bewijzen de leerlingen van de derde graad van het Sint-Pieterscollege in Jette. Want zeg nu zelf: heb je ooit al gehoord van 'antidrol schoeisel'?

"Ik wilde eigenlijk eerst een soort van rugzak maken waar je alles wat je nodig hebt om met vakantie te gaan kan aanhangen," vertelt William, de bedenker van de antidrolschoenen. "Maar toen kwamen mijn ouders thuis en klaagden ze dat ze weer in een drol getrapt waren. Zo ben ik op het idee gekomen van die schoenen." En ja, het ziet er bepaald vernuftig uit, Williams remedie tegen hondendrollen op het trottoir. Schoenen met extra hoge houten plateauzolen, zijn het. Maar of ze makkelijk stappen...?

De massagezool

Misschien lukt dat stappen iets beter als je in Williams schoenen de massagezool legt. Dat is een schoenzool met maïs binnenin, zodat je voet als vanzelf gemasseerd wordt terwijl je rondloopt. Een knap idee van Anaïs (en haar mama) en van Yousra. "Eigenlijk wilde ik eerst iets maken tegen pestkoppen. Want er zijn er toch wel veel tegenwoordig," vindt Yousra. "Sommige dingen die vroeger nuttig waren, hebben we nu niet meer zo hard nodig. Maar we kunnen nu weer andere dingen gebruiken. 'Uitvindingen doen', dat stopt dus nooit," gaat ze verder. En denkt ze daarbij aan iets specifieks? "Bijvoorbeeld een soort van teletijdmachine: alle oudere vrouwen die niet graag oud zijn kunnen er in stappen om er opnieuw jong uit te komen!", grapt ze. "Ik denk aan een pilletje tegen kanker," gaat vriendin Anaïs verder, "zodat alle zieke mensen snel genezen."

Antistrafpetten
Vaak straf krijgen is behoorlijk vervelend, en dus kwam Marwane met de antistrafpet op de proppen: "Als je iets verkeerds doet, zoals de meester tegenspreken, dan geeft die pet kleine elektroschokjes achter je oren. Zo weet je dat je meteen moet stoppen. De pet is geprogrammeerd, maar de sterkte van die schokjes kan je wel zelf bijsturen. Ik zou zo'n pet soms kunnen gebruiken," glimlacht Marwane. "Het is leuk om uitvindingen te doen. Ik heb ook al supersterke lijm bedacht, met eiwit en bloemsuiker. Echt waar, die kleeft heel goed! Iets waar de wereld beter van wordt, vraag je? Een auto die op water rijdt misschien, zodat we geen CO2 meer uitstoten."

De fietswagen
Jules en Nadim dachten voor hun uitvinding inderdaad aan het milieu en zo kwamen ze op het idee van de fietswagen. Jules: "Die bestaat uit twee fietsen, waartussen buizen worden gesoldeerd voor een bank. Daar is plek voor drie passagiers. Verder is er ook een afdakje voorzien, en koplampen enzovoort. Ik heb de fietswagen bedacht omdat ik zot ben van campingcars en auto's, maar toch graag iets wilde maken dat goed is voor het milieu." En was het moeilijk om zo'n fietswagen te verzinnen? Nadim: "Het moeilijkste is om op het idee zelf te komen. Eens je dat hebt gevonden, kan je het snel voor je zien en is het niet meer zo lastig om het uit te werken."

To bic or not to bic
Bij het belsignaal wil Emile nog iets vertellen: "Zeg, weet je al hoe ons bic-kanon werkt?" En er volgt een lange, maar ingewikkelde uitleg over een pen, waar achteraan kleine propjes uit vliegen als je aan één of ander koordje trekt. Met slechts één doelwit: het hoofd van de meester! "Als hij dan plots achterom kijkt, kan je vlug doen alsof je aan het schrijven bent," gniffelt Emile. Maar als er propjes zitten in de plaats van de vullingen, dan kan je toch niet meer schrijven met deze pen? "Ah nee," reageert Emile verontwaardigd, "het is geen bic, hè, het is een bic-kanon!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni