De terugkeer van de griotte
De gemeente heeft al vijf kriekenboomuitdelingen georganiseerd. De bewoners planten de boom, de oogst is voor de gemeente. Die maakt er echt Schaarbeeks kriekenbier van. De dienst Nederlandstalige cultuur wil op die manier het cultureel erfgoed van Schaarbeek als kriekengemeente in ere herstellen.
Nog tot het interbellum stond Schaarbeek bekend om de griotte de Schaerbeek, een fijnere ondersoort van de noorderkriek, waar het bekende bier van wordt gemaakt. Met de verstedelijking van Schaarbeek zijn de boomgaarden verdwenen en meteen ook een hele traditie. Sindsdien moeten brouwerijen hun krieken elders betrekken.
De uitgedeelde bomen hebben vandaag "enkele tientallen krieken" opgeleverd. Projectcoördinator Philippe Debroe: "Voor een georganiseerde oogst is het nog te vroeg. Wel delen we nu bomen van drie jaar oud uit, in plaats van een jaar, zodat we sneller zullen kunnen oogsten."
In juli volgend jaar zou de eerste oogst moeten plaatsvinden. Dat wordt een hele happening die per wijk georganiseerd zal worden. Na de oogst zullen de krieken naar Brasserie de la Senne gaan. Die maakt er dan een exclusief kriekenlambiek van.
Maar ook zonder oogst wordt de Kriekenboomsaga gevierd. Op 4 juli organiseert de gemeente een kooksessie met krieken. Kriekenconfituur en kriekensorbet staan op het programma. Beide zullen geserveerd worden op 9 juli in het Koninklijk Groenpark op 'Apero en zo', de 11 juliviering van Schaarbeek.
Apéro en zo op dinsdag 9 juli om 17u in het Koningin Groenpark. Meer info op www.1030cultuur.be
Lees meer over: Schaarbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.