De vierde klas van het Sint-Jozefscollege in Woluwe bij de dierenarts

Patrick Jordens
© Agenda Magazine
03/02/2011
Lady, zo heet het hondje van mevrouw Jackie Lefèvre uit Sint-Pieters-Woluwe. “Ooooooh, Lady Gaga!!” riepen de vierdeklassers van het Sint-Jozefscollege uit bij hun bezoek aan de dierenarts. Daar zal de hond als proefkonijn dienen, zodat de kinderen ‘live’ kunnen zien wat het werk van zo’n dokter inhoudt.

'W elkom allemaal," zegt dierenarts Christophe Delavignette tegen de 23 kinderen en meester Koen. "Ik ga jullie meer vertellen over wat ik zoal doe als ik hier baasjes met hun beestjes op bezoek krijg. Meestal zijn dat honden en katten, hamsters of konijnen. Maar ik verzorg ook vaak paarden, dat is zowat mijn specialiteit. Daarvoor ga ik altijd ter plaatse, want die paarden geraken hier niet binnen, hé."

Jackie zet haar hondje, een yorkshireterriër van elf jaar oud, meteen op de verzorgingstafel, en de kinderen scharen zich er nieuwsgierig rond. "Ik ga jullie tonen hoe een algemene controle verloopt," legt Christophe uit. Eerst checkt hij de identiteitskaart van Lady om te zien wanneer ze voor de laatste keer een inenting kreeg. "Elke hond moet een keer per jaar gevaccineerd worden tegen rabiës, oftewel hondsdolheid," legt Christophe uit.

Kijken, luisteren, voelen
En dan begint hij aan het onderzoek. "Ik werk altijd in dezelfde volgorde, van voor naar achter, om zeker niets te vergeten."

"Eerst het hoofdje: ogen, tanden, oren en - vooral - de neus: de neus van een hond moet altijd een beetje nat en lauw zijn. Als hij te droog en te warm is, betekent het dat er iets mis is. Nadien volgen het hart en de longen: daarvoor luister ik met een stethoscoop." De leerlingen mogen het tot hun grote verrassing én vreugde ook eens proberen, en alles lijkt normaal: ze horen het hartje van Lady heel regelmatig kloppen!

"Dan zijn de maag en ingewanden aan de beurt," zet Christophe het onderzoek verder. "Die ga ik betasten, om te voelen of alles nog op de juiste plaats zit, en of de hond daar misschien pijn heeft. Dat weet ik door net iets harder te drukken."

Christophe gaat verder: "Ook heel belangrijk is de controle van de pootjes. Honden lopen natuurlijk voortdurend rond, vaak op een oneffen ondergrond. Soms hebben ze een kleine verstuiking zonder het zelf te weten. Of er zit van alles ongezonds tussen hun tenen, zodat het gaat ontsteken. Ze dragen geen schoenen zoals wij, hé," grapt de dierenarts.

Koorts?
En dan volgt het onderdeel waar de kinderen wel even om moeten gniffelen: de temperatuur nemen met de thermometer. "Bij honden doen we dat altijd rectaal," zegt onze wonderdokter in dokterstaal. "Dat wil zeggen: in de poep."

Lady heeft haar naam niet gestolen: ze gedraagt zich voorbeeldig tijdens deze test, als een dame. Baasje Jackie houdt al even elegant een oogje in het zeil...
Tussendoor en nadien mogen de kinderen volop vragen stellen. Of meisjes ook dierenarts kunnen worden, wil Maguy weten. Emma is benieuwd hoe het gaat met de echt grote honden, "want die geraken toch nooit op deze verzorgingstafel?" En Nicolas vraagt aan Christophe wat hij doet als hij ziek is: de dokter bellen, of gewoon zichzelf controleren en verzorgen, "want we zijn toch allemaal zoogdieren?" Christophe moet lachen. "Nee," antwoordt hij, "zelfs een dierenarts moet ook weleens naar de mensendokter."

Meer weten? Luister naar Klets, het kinderprogramma van FM Brussel (zaterdag tussen 12 en 13 uur), kijk naar Brussel vandaag op tvbrussel (zondag vanaf 18 uur) en surf naar www.klasindemedia.be. En, o ja, 2011 is uitgeroepen tot het Jaar van de Dierengeneeskunde!


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni