Nederlandstalige instellingen en organisaties in Brussel moeten naast het N-logo ook het logo van Vlaanderen met halve leeuwenkop afficheren. Elke Roex (SP.A), Nederlandstalige schepen in Anderlecht, vindt dat nonsens.
Vlaanderen wil leeuw naast N-logo VGC
Sinds twee jaar gebruiken alle Nederlandstalige initiatieven in het Brussels Gewest het vernieuwde N-logo van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het gaat om een gestileerde variant op het oude N-logo dat het Nederlandstalig onderwijs sinds 1995 gebruikte. De nieuwe N prijkt ondertussen op de voorgevel van meer dan 350 scholen, crèches, gemeenschapscentra en andere instellingen.
De Vlaamse administratie vraagt nu om daarnaast ook het Vlaamse logo aan te brengen. Dat bestaat uit een halve leeuwenkop en de slogan ‘Vlaanderen. Verbeelding werkt’.
Begin februari kregen tal van Nederlandstalige instellingen en organisaties daarvoor een brief in de bus. Die is ondertekend door Jeroen Windey, topman bij de administratie Binnenlands Bestuur en voormalig kabinetschef van minister Liesbeth Homans (N-VA).
“[…] uw instelling heeft al een N-logo aan de gevel? Dan verwachten we dat u ook een Vlaams logo aanbrengt,” klinkt het onomwonden. Daarbij kan gekozen worden tussen een plaatje uit plexiglas, of een sticker op een raam. De afmetingen zijn in beide gevallen dezelfde: 40 bij 15,6 centimeter. De Vlaams-Brusselse instellingen krijgen tot begin maart om hun voorkeur kenbaar te maken.
"Het N-logo is een schoolvoorbeeld van duidelijke communicatie"
De brief is niet alleen verstuurd naar instelling die mee gefinancierd worden door de Vlaamse Gemeenschap, maar ook naar initiatieven die alleen steun krijgen van de VGC. Het initiatief doet dan ook de wenkbrauwen fronsen bij enkele Vlaams-Brusselse politici.
Volgens Anderlechts schepen Elke Roex (SP.A) heeft Brussel meer dan genoeg aan het N-logo. “Dat is een schoolvoorbeeld van duidelijke communicatie,” zegt ze. “Het is open in plaats van beperkend, en niet afstotend, maar verwelkomend voor wie het Nederlands (nog) niet machtig is. Maar blijkbaar wringt dat voor deze Vlaamse regering. Behalve het enorme tijdverlies en verkwisting van belastinggeld vraag ik mij af waarom dat tweede - extra - logo nodig is?”
De SP.A-politica meent dat Brusselaars “niet wakker liggen van een logo extra of uiterlijk vertoon”.
“Zij vragen daarentegen inspanningen van beleidsmakers om ook van hun stad de stad van morgen te maken.
Als verbeelding werkt, dan kiest de Vlaamse regering ook nu voor terreinwerk - in kinderopvang, in scholen, of in de zorg - dat mensen echt vooruithelpt. Voor een engagement waarvoor ze daarna gerust meer dan één pluim op haar hoed mag steken. Maar aan een leeuw die klauwt (of een haan die kraait), daar hebben de Brusselaars die ik ken lak aan.”
Roex ziet dan ook geen redenen om gehoor te geven aan de brief.
'Voor SP.A is Vlaams blijkbaar een scheldwoord geworden'
Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) reageert verbaasd op de reactie van SP.A. “Ons Vlaams aanbod in Brussel mag gezien worden", klinkt het. "Het Nederlandstalig onderwijs is een echt kwaliteitslabel in onze hoofdstad. Wanneer Vlaanderen stevig investeert in Brussel, lijkt het me niet meer dan logisch dat dat ook in het straatbeeld naar voren komt."
N-VA staat dan ook pal achter het Vlaamse logo. "Voor SP.A is ‘Vlaams’ blijkbaar een scheldwoord geworden, iets dat afstoot in plaats van aantrekt", aldus nog Vanlouwe. "Ze houden zo zelf het beeld in stand dat veel Franstaligen maar al te graag ophangen: dat van de intolerante en racistische ‘flamands’. Dat is toch intriest? Blijkbaar moet de Vlaming enkel betalen, maar mag hier geen erkenning aan gegeven worden. Gelukkig weten de tienduizenden Brusselse ouders die hun kinderen zelf in Vlaanderen naar school sturen, wel beter.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.