In twee jaar tijd zijn er 5.000 werklozen onder de 30 minder in Brussel. Hun aantal daalde van 31.705 naar 26.728. En dat allemaal dankzij een verbeterde en intensievere samenwerking tussen Actiris, VDAB, Bruxelles Formation en andere betrokken diensten, zegt minister van Werk Didier Gosuin (Défi) op een persconferentie. Het budget van Actiris steeg vorig jaar ook met 20 miljoen euro voornamelijk door Europese subsidies. Dat komt neer op zo'n 6 procent extra.
15 procent minder jonge werklozen in twee jaar tijd
Van de 26.728 jonge werklozen vorig jaar waren er 11.711 jonger dan 25, en 15.017 tussen de 25 en 29. In de 25- tot 29-jarigen heeft vier op de vijf jonge werklozen geen diploma hoger onderwijs: "Het bewijs dat onderwijs werkt", zei Grégor Chapelle, de directeur-generaal van Actiris. Hoogopgeleiden zijn ook veel minder lang werkloos.
Opleiding en tewerkstelling van jongeren zijn prioriteiten van de huidige Brusselse regering. In 2015 hebben ruim 4.600 jongeren een opleiding gevolgd bij de daarvoor bevoegde diensten, dat zijn er bijna 10 procent meer dan in 2014. "We proberen overal ons publiek te bereiken. Zo spreken we ook op straat jongeren aan, of op wijkfeesten of festivals", zegt Olivia P'tito van opleidingsorganisatie Bruxelles Formation. Bijna 2.300 jongeren deden een stage, en 3.690 hebben een job gevonden. 53 procent van de mensen die Actiris vorig jaar tewerkstelde in bedrijven waar de organisatie een preselectie voor uitvoert, zijn jongeren onder de 30.
De groep NEETs (jongeren die niet werken en evenmin een opleiding of vorming volgen) is in één jaar tijd ook gedaald, van 17 naar 15,8 procent, maar blijft dus wel een factor van betekenis.
'Probleem met Franstalig onderwijs'
Voor minister van Werk Gosuin is deze balans bemoedigend. Hij hekelde wel de "toestand van het Franstalige onderwijs, waar veel en veel te veel jongeren uitvallen. Daar moet dringend iets aan gebeuren, dat zeg ik al jaren. De wil is er wel, maar de hervormingen gaan er veel te traag."
Grégor Chapelle van Actiris herhaalde dat het aantal jonge werklozen in Brussel sinds het begin van het jaar lager ligt dan in Antwerpen, en voegde eraan toe dat Brussel nu zelfs pas zesde staat in het rijtje van Belgische steden, "op gelijke hoogte met Gent".
De daling van de jongerenwerkloosheid is niet alleen te wijten aan de strengere maatregelen rond de (federale) inschakelingsuitkering. Dat toont de werkgelegenheidsgraad aan van jongeren onder de 30, die op zijn hoogste peil staat sinds 2010: 61,9 procent in 2015 tegenover 61,3 procent vorig jaar en 58,7 procent in 2010.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.