Groot Eiland restaurant

'3.000 nieuwe jobs in duurzame voeding en stadslandbouw'

Goele De Cort
© brusselnieuws.be
18/12/2013

De Brusselse regering trekt dit jaar nog 600.000 euro uit voor acties rond duurzame voeding. Dat moet duizenden nieuwe jobs opleveren, vooral in de stadslandbouw.

Het akkoord rond duurzame voeding tussen minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo), minister van Werk Céline Fremault (CDH) en verschillende partners werd vorige week afgesloten.

De regering trekt dit jaar 600.000 euro uit voor het plan, volgend jaar kan dat oplopen tot 800.000 euro. Dat moet zorgen voor 2.000 extra jobs in de duurzame stadslandbouw tegen 2020. Nog eens 1.000 mensen moeten werk vinden in de sectoren van verwerking, distributie en horeca en 200 in de afvalverwerkings- en opleidingssector.

Ambitieus maar haalbaar, denkt minister van Economie Céline Fremault (CDH). “Het potentieel voor stadslandbouw is er. In de eerste plaats moeten we de huidige productie, in Neerpede bijvoorbeeld, zien te behouden. Daarnaast moeten we inzetten op kleinere projecten. Bijvoorbeeld door gemeenten aan te moedigen om terreinen aan te kopen. Nu worden domeinen geschikt voor landbouw vaak omgebouwd tot woningcomplexen.”

Een van de geplande acties is dan ook een kadaster opstellen met een opsomming van alle mogelijke landbouwterreinen in het Gewest. En organisatie Le début des haricots gaat professionele landbouwers begeleiden bij een eventuele start in Brussel. “Er is ongelooflijk veel interesse in moestuintjes en kleine projecten, maar voor grote, commercieel leefbare landbouw is die er veel minder,” zegt Antoine Sterling.

“Nochtans is er nog plaats, met nog ruim 260 hectare in Neerpede bijvoorbeeld. Niet slecht als je weet dat je per hectare twee of drie mensen voltijds kan tewerkstellen. Dat wordt nog veel meer als je de periferie rond Brussel erbij betrekt. We dromen van een Voedingsgordel rond Brussel, naar het voorbeeld van Luik.”

“Er is meer dan ooit vraag naar transparante landbouw, met producten waar mensen een gezicht op kunnen plakken. Ja, dat kan ook werken in een stad als Brussel met heel wat arme inwoners. Op dat vlak moeten we trouwens ook aan sensibilisering doen. Want bio is niet duur, de rest van de markt is gewoon te goedkoop. Het voedingsbudget van gezinnen is de laatste decennia spectaculair gedaald.”

Ook minister Huytebroeck is ervan overtuigd dat duurzame voeding de consument niet altijd meer hoeft te kosten. “Brussel doet het beter dan de andere gewesten op vlak van milieuvriendelijke voeding in scholen en homes, met regelmatig bio- en seizoensproducten, fruit als tienuurtje, Donderdag Veggiedag, enzovoort. En de prijs is daarbij niet gestegen. De overstap kost wel geld, bijvoorbeeld doordat koks zich moeten omscholen. Daarna hoeft het niet duurder te zijn.”

Confituur
Naast steun voor een uitgebreidere stadslandbouw en duurzaam voedsel in overheidskantines, wil het plan ook verspilling tegengaan door ongebruikt voedsel te recupereren. Dat kan via een programma dat leveranciers in contact brengt met verenigingen die het voedsel nog kunnen gebruiken. Op de site van Mabru, de Vroegmarkt aan de Werkhuizenkaai, moet er bovendien een nieuwe structuur komen die de gerecupereerde voedingswaren herverpakt. Een nieuwe instelling voor sociale economie moet er maaltijden mee bereiden.

En op de Bellevue site in Molenbeek komt een Centrum voor de ontwikkeling van duurzame voeding, met opleidingen voor sectorpersoneel, educatieve projecten, een moestuin en de productie van plaatselijke producten zoals confituur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni