Een dubieuze eer valt de maand oktober te beurt: met 1.120 bedrijven die de deuren achter zich toe trokken onttroont die september als faillissementenkampioen. Vooral in Brussel moeten steeds meer bedrijven er de brui aan geven, al lijkt de toename niet enkel te wijten aan de lokale economie.
35 procent meer faillissementen in Brussel
Na tien maanden staat de teller van het aantal faillissementen in 2017 al op 8.888, zo berekende het handelsinformatiekantoor Graydon. Dat is 5,6 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Daarbij kwamen al 17.747 jobs op de tocht te staan.
Vooral in Brussel is de stijging frappant. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ligt het aantal faillissementen in 2017 bijna 35 procent hoger. De horeca-, bouw- en transportsector worden het hardst getroffen. In het geval van die laatste gingen er in Brussel zelfs de helft meer bedrijven over de kop dan een jaar eerder.
Het hoge aantal faillissementsuitspraken komt een beetje onverwacht. Traditioneel spant september de kroon wat het aantal faillissementen betreft. Maar dit jaar vielen er in oktober een dertigtal uitspraken meer dan in de maand voordien.
Inhaalbeweging
Graydon wees er in het verleden al op dat die stijging niet volledig te verklaren valt door tegenvallende economische factoren. Het kantoor linkte de toename al aan "een veranderd beleid op het niveau van de rechtbank" die de faillissementen uitspreekt.
“Kijk bijvoorbeeld naar de sectoren waar de meeste bedrijven failliet gaan”, verduidelijkt Bart Van den Broele van Graydon aan BRUZZ. “De transport- en bouwsector zijn niet meteen hard getroffen door de invoering van een voetgangerszone of door de aanslagen. We moeten dus ook elders kijken, zelfs al willen de rechtbanken het zelf niet geweten hebben.”
De Nederlandstalige Brusselse rechtbank van koophandel ontkende eerder dit jaar nog dat er sprake zou zijn van een veranderd beleid, als reactie op gelijkaardige berichten.
Van den Broele merkt verder nog op dat het aantal faillissementen in Brussel de voorbije jaren zeer laag lag. Het gewest lijkt dus aan een inhaalbeweging bezig.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.