65 procent werklozen heeft geen Belgisch diploma secundair
Lees ook: Aantal werklozen flirt met record
In augustus waren er 110.000 werklozen in het Brussels gewest, en dat is volgens minister van Economie Cerexhe (CDH) vooral te wijten aan de demografische explosie en het gebrek aan vorming. Bijna 66 procent van de werklozen heeft het secundair onderwijs niet afgemaakt, zei de minister woensdagochtend op Twizz Radio.
Uit cijfers van Actiris blijkt dat zowat 28 procent van de werkzoekenden enkel een diploma lagere school of eerste of tweede graad secundair onderwijs heeft. Daarnaast wordt 38 procent geklasseerd onder 'andere studies', dat zijn studies die niet beantwoorden aan de vereisten opgelegd aan het in België georganiseerde onderwijs. Hieronder vallen bijgevolg alle diploma's van vreemde scholen en dit voor om het even welk scholingsniveau.
13 procent van de werklozen is jonger dan 25. De grootste groep (een kleine 19 procent) is ouder dan 50.
'Eentalig Frans'
De minister reageerde in het interview ook op de aantijgingen van PS en MR, die vinden dat Brussel geen goed rapport kan voorleggen op vlak van werkgelegenheid. Cerexhe, kandidaat-burgemeester in Sint-Pieters-Woluwe, verdedigt zijn beleid. "We hebben 60.000 jobs gecreëerd en er zijn 50.000 Brusselaars meer aan het werk dan enkele jaren geleden", zegt hij.
Dat de werkloosheid toch nog hoog is, ligt volgens Cerexhe aan de demografische explosie en het onderwijs. "90 procent van onze werklozen is eentalig Frans en 65 procent heeft geen diploma secundair onderwijs. En dat terwijl onze economie tertiariseert en steeds meer competenties vraagt."
Dat uit zich ook in het type vacatures bij Actiris. Van de 2.277 vacatures die er in augustus binnenkwamen, vroeg bijna de helft om een diploma hoger onderwijs. Slechts 71 aanbiedingen waren geschikt voor mensen zonder diploma secundair onderwijs.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.