8 procent meer starters in Brussel

© brusselnieuws.be
04/11/2010
Brussel is niet alleen koploper inzake faillissementen maar ook qua starters. De eerste negen maanden werden in het gewest 8 procent meer bedrijven opgericht. Nationaal is er een stijging van 1,4 procent. De sterkere groei in Brussel is vooral te danken aan de vele startende buitenlanders.

Een en ander blijkt uit cijfers van zelfstandigenorganisatie Unizo. De stijging bleek al uit de cijfers van de eerste zes maanden en is nu bevestigd door de gegevens tot en met het derde trimester. Volgens Unizo wijzen de cijfers op een voorzichtig teken van economisch herstel. De tekenen zijn het sterkst in de hoofdstad.

Van januari tot en met september zijn meer dan 6.000 mensen een eigen zaak begonnen in Brussel. In de meeste gevallen gaat het om kleinhandel. In vergelijking met 2009 zijn land- en tuinbouw, industriële afgewerkte producten en vervoerde de sectoren die het meest groeien. "Dat is positief: als de grote bedrijven heropleven zullen de toeleveranciers in hun spoor volgen," aldus Unizo. Verhuurbedrijven en de gezondheids- en maatschappelijke sector kennen nog een sterke terugval.

"De cijfers wijzen op de dynamiek van de Brusselse economie," zegt Anton Van Assche van de studiedienst van Unizo aan brusselnieuws.be. "Ook in andere steden zien we meer starters. In Brussel heeft het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie mogelijk een positief effect gehad. Daarnaast zien we al langere tijd een grotere ondernemingszin bij buitenlanders. Meer dan 60 procent van alle buitenlanders die in ons land een zaak starten doen dat in Brussel. Vooral Polen en Roemenen zijn sterk vertegenwoordigd."

Toch is het verhaal van de Brusselse economie niet helemaal rooskleurig. Eerder deze week bleek nog dat in de eerste tien maanden van dit jaar meer dan 1.900 bedrijven over kop gingen in het arrondissement Brussel. Dat is een stijging met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

"We zien al enkele jaren dat Brussel meer starters maar ook meer stoppers telt," zegt Van Assche nog. "Jammer genoeg is er ook een groeiend aantal mensen dat zelfstandige wordt uit noodzaak, na een jaar werkloosheid bij voorbeeld. Ook de schijnzelfstandigen horen in die categorie. Die mensen houden het niet lang vol. Om een beter zicht te krijgen op de evolutie van de ondernemersactiviteit moet gekeken worden naar de netto-toename van het aantal zelfstandigen. In 2009 bedroeg die ongeveer 1 procent voor Brussel. Voor de crisis was dat nog 3 à 4 procent."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni