Mensen die nog een baantje hebben als schilder of tuinier, doen dat nu in bijberoep (archiefbeeld).

Vorig jaar steeg het aantal zelfstandigen in bij­beroep met 6 procent. Dat is de sterkste stijging in jaren, maar wellicht ook de laatste. Als het nieuwe statuut ‘onbelast bijverdienen’ er doorkomt, dreigt het aantal bijberoepers in sneltempo te zakken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Net geen 260.000 mensen zijn zelfstandig in bijberoep. Dat is 5,7 procent meer dan vorig jaar, de sterkste stijging in jaren.

Het gaat om loontrekkenden die daarnaast hebben ze nog een baantje als thuiskok, boekhouder, tuinier, schilder, consultant, fotograaf enzovoort. “We merken de laatste jaren dat de goesting om te onder­nemen groeit”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van zelfstandigenorganisatie NSZ aan Het Nieuwsblad.

Toch vreest het NSZ dat de ­opmars van het aantal zelfstandigen in bijberoep binnenkort stopt. De boosdoener is het statuut van ‘onbelast bijverdienen’ dat in de steigers staat. Wie minder dan 6.000 euro per jaar – maximaal 500 euro per maand, dus – bijverdient, zou noch belastingen noch sociale bijdragen moeten betalen.

Liever onbelast dan in bijberoep

“Als dat statuut er komt, stap ik er meteen in”, zegt Johan Broos aan Het Nieuwsblad. Hij werkt als brandweerman op een groot chemisch bedrijf in de Antwerpse haven en verdient tussendoor wat bij als fotograaf. “Een uit de hand gelopen hobby”, noemt hij het zelf. “Nu betaal ik netjes belastingen op die inkomsten. Maar aangezien ik onder de drempel van 6.000 euro per jaar zit, zou ik wel gek zijn om niet van statuut te veranderen.”

De FOD Sociale Zaken becijferde dat een op de drie zelfstandigen in bijberoep de overstap zou maken. Daardoor komt 109 miljoen euro per jaar minder in de bijdragepot voor zelfstandigen. Bovendien dreigt dat onbelast bijverdienen op termijn ook de doorstroming naar het volwaardig zelfstan­digenstatuut droog te leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , werk , bijverdienen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni