Gekibbel over 5G tussen federale overheid en Brussels Gewest heeft al 375.000 euro aan dwangsommen gekost. Dat meldt de VRT. "Het lijkt wel De Ideale Wereld," zegt een betrokkene.
Absurd: 5G-discussie kost België 5.000 euro per dag
Een Europese richtlijn die de uitbouw van infrastructuur voor snel internet wil stimuleren, moest al sinds 1 januari 2016 zijn omgezet in nationale en regionale wetgeving. En in België, met name in het Brussels Gewest, is dat nog altijd niet gebeurd.
Het gaat om één klein onderdeel van de richtlijn. Telecombedrijven moeten een bezoekrecht krijgen op werven van energie- en nutsbedrijven. Op die manier kunnen ze makkelijk zien of ze bijvoorbeeld in een bepaalde kabelgoot een eigen glasvezelkabel voor supersnel internet kunnen leggen. Dat moet de efficiëntie verhogen bij de uitbouw van snel internet en de overlast voor bewoners beperken, want telecombedrijven kunnen dan ineens alle nodige werken uitvoeren, in plaats van twee of drie keer opnieuw straten open te breken.
Gekibbel op z'n Belgisch
Vlaanderen en Wallonië hebben dat bewuste deel van de richtlijn al langer zonder bezwaren omgezet. Het Brussels Gewest vindt dat niet nodig. Zij vindt dat de federale omzetting van de richtlijn volstaat. De federale regering, maar ook de telecom-waakhond BIPT is het daar niet mee eens.
De EU vindt hoe dan ook dat België consequent moet zijn, en dat het Brussels Gewest de richtlijn ook moet omzetten.
Voor deze inbreuk om de EU-wetgeving moet België sinds 8 juli een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen. De teller staat vandaag al op 375.000 euro. Het is de federale regering die moet betalen.
De VRT probeerde tevergeefs minister-president Rudi Vervoort (PS) te pakken te krijgen voor een reactie, maar van die kant bleef het tot dusver stil.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.