Arbeidsbemiddelaar Actiris zal het in 2020 met minder geld moeten doen. Volgens sommige bronnen gaat het om een besparing van 38 miljoen euro. Bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) bevestigt dat het budget van Actiris krimpt, maar wil nog niet zeggen om hoeveel besparingen het gaat.
Actiris moet volgend jaar besparen: '38 miljoen euro minder'
Dit jaar kon Actiris rekenen op een budget van 750 miljoen euro, maar volgend jaar zal de Brusselse arbeidsbemiddelaar het met minder dan 720 miljoen euro moeten doen. Dat schrijft BX1. Volgens Bruxeo, de confederatie die de Brusselse socialprofitondernemingen vertegenwoordigt, moet Actiris in 2020 38 miljoen euro besparen.
"Het klopt dat we het budget van Actiris verlagen", bevestigt Pauline Lorbat, woordvoerster van Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (Défi), aan BRUZZ. "Alle ministers (van de Brusselse regering, red.) hebben de vraag gekregen om te kijken waar ze binnen hun bevoegdheden kunnen besparen."
Voor de begroting van 2020 moesten de Brusselse ministers in totaal ongeveer 200 miljoen vinden. Maar over hoeveel besparingen het bij Actiris zal gaan - en of het bedrag van 38 miljoen euro klopt - wil de woordvoerster van de bevoegde minister niet kwijt. Zij benadrukt dat de begroting nog moet worden goedgekeurd.
'Besparingen zonder impact'
Bruxeo vreest dat de besparingen bij Actiris de financiering van de gesubsidieerde contractuelen (GECO) in het gedrang zullen brengen. De organisatie vreest ook besparingen op het doorstromingsprogramma (DSP), de sociale inschakelingseconomie (SINE), artikel 60 en Activa, maatregelen die belangrijk zijn voor de werkgelegenheid in de social profit.
Maar volgens Lorbat is die vrees onterecht. "De besparingen zullen geen impact hebben op de uitbetaling van gesubsidieerde contractuelen", aldus de woordvoerster van minister Clerfayt. "De besparingen zullen zullen zelfs geen impact op de werking van Actiris hebben." Dat kan volgens het kabinet van de minister door enkele "technische aanpassingen van het budget", onder meer met betrekking tot "onderbenut geld", aldus de woordvoerster nog.
Toch is Bruxeo niet gerustgesteld. De organisatie wil overleg met de minister van Werk, "om de Brusselse regering te herinneren aan het belang van de werkgelegenheidssteun in het Brussels Gewest." Een ontmoeting tussen de socialprofitorganisatie en Clerfayt is gepland op 13 november.
Onzekerheid over toekomstige maatregelen
Dat Actiris moet besparen is vrij opmerkelijk. In haar beleidsverklaring toonde de Brusselse regering ambitie op vlak van werk, met de aankondiging van inschakelingsmaatregelen waarvoor extra geld zal nodig zijn.
Met de 'oplossingengarantie' wil deze Brusselse regering het systeem van de jongerengarantie uitbreiden naar alle werkzoekenden. Ze wil meer inzetten op de activering van oudere werkzoekenden. Daarnaast wil ze onder meer nog een proefproject opstarten in bepaalde wijken om het aantal langdurig werklozen te doen dalen, naar het Franse model van de 'Territoires Zéro chômeur de Longue durée'.
De vakbonden vrezen dat daar geen geld voor zal zijn. "Over nieuwe maatregelen zijn er nog geen beslissingen genomen", zegt de woordvoerster van Clerfayt. "Daarover weten we pas meer tegen de lente van volgend jaar."
Lees meer over: Economie , Actiris , besparingen , Bernard Clerfayt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.