Crowdlending, waarbij particulieren geld uitlenen aan bedrijven tegen een aantrekkelijk rendement, is razend populair. Bedrijven die Look&Fin inschakelden, de Belgische pionier en marktleider op het gebied van crowdlending, haalden in 2016 gemiddeld 250.000 euro op in minder dan 4 minuten tijd. Daarom voert het Anderlechtse bedrijf een kapitaalsverhoging van 3 miljoen euro door. Look&Fin zoekt onder meer naar Nederlandstalig personeel.
Anderlechts crowdlendingplatform breidt serieus uit
'Crowdlending' werkt volgens hetzelfde principe als 'crowdfunding': er wordt een groot bedrag verzameld door bijdragen te vragen van heel wat mensen (de 'crowd'). Toch is er een belangrijk verschil: bij crowdfunding gaat het om donaties, bij crowdlending gaat het om echte leningen, tegen een rendement bovendien.
Start-ups en kleine bedrijfjes kunnen zo rechtstreeks lenen bij kredietverstrekkers zonder bij de bank te moeten aankloppen. En dat is populair. De crowdlendingmarkt vertegenwoordigde eind 2015 25 miljard dollar, en zou eind van dit jaar 50 miljard dollar waard zijn. Particulieren met spaargeld zoeken naar manieren om hun geld te laten renderen, daarbij een handje geholpen door de lage rentes van de klassieke spaarrekeningen.
"Bovendien kunnen investeerders zelf kiezen in welke bedrijven ze investeren met hun geld", zegt Frédéric Levy Morelle, mede-oprichter en CEO van Look&Fin, aan BRUZZ. "Ze willen een bedrijf kiezen waarvan ze begrijpen wat het doet, waarmee ze affiniteit hebben. Dat is heel wat anders dan een investeringsfonds dat dan bijvoorbeeld gaat investeren in subprime leningen." (de 'rommelkredieten' die de financiële crisis veroorzaakten, red.)
Asbest en theater
Look&Fin, dat opgericht werd in 2012, regelde al vele crowdlendingoperaties waarbij het aantal kandidaat-financiers groter was dan de investeringsvraag. Zo haalde het in oktober nog binnen de minuut 100.000 euro op voor de ULB-spinoff a-ULab, een lab gespecialiseerd in asbestonderzoek. In februari leenden particulieren 50.000 euro aan het Franstalige Théâtre de la Toison d’Or, voor de renovatie van een tweede zaal. Ook daar was het benodigde bedrag binnen de minuut bereikt.
“De kmo’s die gefinancierd worden door Look&Fin haalden in 2016 gemiddeld 250.000 euro op in minder dan 4 minuten tijd, en we hadden regelmatig te veel inschrijvingen op onze dossiers. Daarom willen we het aantal kansen dat we onze uitleners kunnen bieden, doen stijgen”, zegt Frédéric Levy Morelle.
'Ontslagen bij de bank? Kom bij ons'
Dankzij de kapitaalsverhoging kan het platform zijn groei in Frankrijk verderzetten, waar het nu al de helft van zijn omzet draait. Look&Fin wil ook zijn positie in Vlaanderen versterken. “Slechts 27 procent van onze dossiers gaan over bedrijven in Vlaanderen, en met 600.000 kmo’s is dit nochtans een belangrijke markt”, zegt Frédéric Levy Morelle.
Daarom zoekt het bedrijf Nederlandstalige medewerkers, bij voorkeur met een financieel- commercieel profiel. "Mensen die onlangs bij banken ontslagen zijn bijvoorbeeld, hebben voor ons een interessant profiel", zegt Levy Morelle. Look&Fin telt nu acht medewerkers en gaat dat in de komende maanden uitbreiden naar 30.
Lees meer over: Anderlecht , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.