De directie van Audi heeft bevestigd dat de fabriek in Vorst een elektrisch automodel gaat maken. Ook de productie van de batterijen komt naar Brussel. De fabriek in Vorst "wordt een sleutelfabriek voor elektrische mobiliteit" in de Volkswagengroep, klinkt het bij Audi.
Audi bevestigt: elektrisch model naar Vorst
De Duitse autoconstructeur bevestigt het nieuws van De Tijd dat de komst van een elektrische terreinwagen naar de Brusselse Audi-fabriek nu helemaal rond is. Dat nieuws hing al een tijd in de lucht. Audi zelf had al het licht op groen gezet voor de komst van het elektrisch model naar Brussel, maar moederbedrijf Volkswagen talmde en dat zorgde voor ongerustheid bij het personeel.
Het nieuwe elektrische model, dat vermoedelijk de naam Q6 krijgt, zal vanaf 2018 van de band rollen. De productie van de A1 verhuist tegen dan naar een fabriek in Spanje. Behalve de assemblage van de elektrische terreinwagens komt ook de productie van batterijen naar de Brusselse fabriek. Audi Brussels wordt bijgevolg "een sleutelfabriek voor elektrische mobiliteit" in de Volkswagengroep, aldus Audi in een mededeling.
Om 10 uur zijn de hoofdafgevaardigden van de vakbonden ingelicht over de komst van het nieuwe Audi-model. Om 11 uur en om 15 uur is het de beurt aan het personeel. Tussendoor gaat de topman van Audi Brussels op bezoek bij premier Charles Michel (MR). Daarna zou een korte verklaring volgen. Om 16 uur is een grotere persconferentie gepland.
130 miljoen euro
Met 2.500 werknemers is Audi de grootste overgebleven industriële werkgever van Brussel. Met de komst van een elektrisch model lijkt hun toekomst verzekerd. Waarschijnlijk zullen veel minder auto's van de band rollen. De vraag naar elektrische voertuigen is immers beperkt. Maar omdat het model veel groter is, en de assemblage van elektrische auto's veel ingewikkelder, zou de werkgelegenheid op peil blijven. Wel zullen veel werknemers bijscholing moeten krijgen.
De verschillende regeringen in ons land spaarden vorig jaar kosten noch moeite om Audi te overtuigen de Brusselse fabriek open te houden. Zo werd 130 miljoen euro toegezegd voor begeleidende maatregelen, onder meer opleidingen voor het personeel en fiscale gunstmaatregelen.
In de reportage van tvbrussel wordt het nieuwe model onder de loep genomen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.