Geert Maes Batibouw

Batibouw vraagt duidelijkheid over de Woonbonus

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
19/02/2014

“Met de ‘passiefnorm’ die het Brusselse Gewest vanaf 2015 wil hanteren, mag het wel de beste Belgische leerling van de klas zijn voor Europa, het bouwideaal gaat maar op voor wie nieuwbouw zet én de meerkost kan betalen,“ stelt CEO Geert Maes op de vooravond van Batibouw. “En wat komt er na 2014 in de plaats van de Woonbonus? Door daarover nu niet duidelijk te communiceren, worden twijfels geschept.”

M eer dan ooit is dit het moment om te (ver)bouwen. De hypotheekleningen zijn laag. Het spaargeld brengt slapend niets op. En er zijn nog overheidspremies. Batibouw kan dus profiteren van de crisis. “Doe het nu en wacht niet langer,” tipte Geert Maes van Batibouw op zijn persconferentie. Maar de grootste jaarbeurs wijst ook met de vinger naar de politiek. “Energieneutraal bouwen is fantastisch, voor wie de meerkost kan betalen, dus meer geld geleend krijgt. Maar meer dan de helft van de 5 miljoen huizen in België zijn dertig jaar of ouder (dus zonder spouwmuur, of met ‘lucht’ als isolatie, jmb), en in Brussel is dat nog meer. Als je die miljoenen woningen energieneutraal wil maken, zoals nu wordt bepleit, dan hebben we het over een heel complexe, dure, zelfs bijna onmogelijke opdracht. Dus moeten we onze pijlen richten op het energievriendelijk renoveren van het bestaande patrimonium, veel meer dan alsmaar te focussen op nieuwbouw.” Die er trouwens amper is voor particulieren in Brussel.

Wat na Woonbonus?
Voor alle duidelijkheid, renoveren om energiezuinig te leven vertrekt van drie basisingrepen: de oude verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp, condensatieketel of ander besparingssysteem. Het raamglas vervangen door driedubbel of hoog-rendementsglas. En de woning isoleren: de vloer, de muren en het dak. Met die renovatie heb je het meeste profijt. Tot voor kort focuste de overheid op tweedelijnsbesparingen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Die actie dooft uit.

De ‘aandacht’ voor energiezuinig bouwen is een tijdsgegeven, dat sowieso politiek gestuurd wordt. Europa vroeg de lidstaten om tegen 31 december 2020 bijna energieneutraal te bouwen. In technische termen heet dat het E30-peil halen. Maes analyseert de diverse koersen die de gewesten varen: “Sinds 1 januari 2014 verplicht Vlaanderen om volgens E-60-peil te bouwen; voor E-30 heeft men dus zes jaar. Wallonië krabt zich in het haar, maar wil tegen 2018 duidelijkheid scheppen. En Brussel is de beste leerling van de klas, omdat het gewest vanaf 1 januari 2015 de passiefnorm gaat hanteren. Dat is veel lager dan het gevraagde E-30-peil voor Europa. Het is een mooi principe, en technisch haalbaar, maar is het wel betaalbaar? Een nieuwbouw-passiefhuis kost meer dan een normaal huis. Hoe groener we gaan bouwen, hoe duurder, jammer genoeg, al brengt de investering na jaren wel op.”

Een ander hekel punt is de Woonbonus (de federale fiscaal aftrekbare hypotheeklening). Met de Zesde Staatshervorming en na de verkiezingen in mei wordt dit een regionale bevoegdheid. Ook daar kijkt de bouwmarkt naar de sterrenhemel. “Het blijft koffiedik kijken hoe de bouwer dit moet incalculeren, want alle partijcongressen pakken uit met andere formules,” klaagt Maes.

Duidelijker communiceren
“De ene partij wil meer de renovatie van huizen steunen dan nieuwbouw. Een andere partij (socialisten, red.) vindt dat wie energievriendelijker bouwt of verbouwt, des te meer aanspraak kan maken op steun. Maar geen enkele partij maakt duidelijk hoe het er in 2015 precies zal uitzien met de steunformules. De politiek laat mensen met (ver)bouwplannen volledig in het ongewisse over hun uiteindelijke uitgave, dat kan niet. De federale regering dekt zich in dat iedereen die nog tot 31 december een lening aangaat, in de hoogste schijf van belastingsaftrek valt (40 procent). Dat biedt inderdaad zekerheden voor wie nu met zijn bouwinvestering bezig is, maar wie pas na nieuwjaar beslist, kan niets plannen. Zonder er bedragen op te kleven, moet het vandaag toch mogelijk zijn om duidelijk te communiceren over wat ons binnen tien maanden (in 2015) staat te wachten.”

Batibouw

data: 20/2 > 2/3

waar: Brussels Expo

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni