Beci schat dat Brussel de komende vier tot vijf maanden rekening zal moeten houden met een toename van 52.000 werkzoekenden. Die berekening maakte de Brusselse Kamer van Koophandel op basis van gegevens uit haar wekelijkse werkgeversenquêtes en de analyses van de Nationale Bank. Indien de schatting klopt, zou dat een verdrievoudiging van het aantal nieuwe inschrijvingen van werkzoekenden betekenen, waarschuwt Actiris.
Beci schat toename aantal werkzoekenden op ruim 52.000
Voor de berekening keek Beci naar een aantal verschillende elementen, waaronder het aantal aanvragen voor tijdelijke werkloosheid, zo blijkt uit een persbericht.
Op nationaal niveau werden er ongeveer 1,3 miljoen aanvragen ingediend voor tijdelijke werkloosheid. Omdat het niet steeds gaat over medewerkers die voltijds op economische werkloosheid worden geplaatst, spreekt men van 800.000 voltijdse equivalenten.
Vertaald naar Brussel, zou het gaan om zo’n 160.000 mensen in tijdelijke werkloosheid. Van deze groep wordt geschat dat 20 procent, of ongeveer 32.000 personen, de komende weken en maanden naar volledige werkloosheid dreigt te gaan.
"We verwachten een sterke stijging van de werkloosheid de komende periode."
Volgens de berekeningen van Beci moet men aan die groep van 32.000 personen nog het aantal verloren interimjobs toevoegen. “Volgens cijfers van Federgon was de terugval van het aantal interimjobs in april drastisch, en nog sterker in Brussel (-27 procent) dan in Wallonië (- 19 procent),” klinkt het. “Van de resterende 60.000 VTE’s dreigt nu nog eens 15 tot 20 procent, of zo’n 10.000 jobs, verloren te gaan.”
Tot slot houdt Beci rekening met de nakende falingen, waarvan het verlies aan jobs vandaag ruwweg geschat wordt op 10.000. “Zo komen we uit op een totale raming van 52.000 meer werklozen in Brussel de komende vier tot vijf maanden.”
Meer dan 52.000
Jan De Brabanter, secretaris-generaal van Beci, voegt daaraan toe dat de berekening enkel gemaakt werd op basis van officiële werkloosheidscijfers. “Mensen die in het zwarte circuit werkzaam waren, zitten ook zonder inkomen. Wanneer we bedenken dat de zwarte economie in Brussel geraamd wordt op zo’n 20 procent van de economische activiteiten in Brussel, hoeft het niet te verwonderen dat de armoedecijfers snel zullen oplopen.”
Tot slot wijst Beci erop dat deze cijfers het ‘besmettingsgevaar”, waarbij toeleveranciers in moeilijkheden ook de tewerkstelling in andere bedrijven gaan beïnvloeden, niet in rekening brengen. De verhuis van tewerkstelling naar andere regio’s werd evenmin opgenomen.
De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris bevestigt dat ze een sterke stijging van de werkloosheid verwachten de komende periode. “Als de schatting van Beci klopt, dan zou dat een verdrievoudiging van het aantal nieuwe inschrijvingen van werkzoekenden betekenen,” zegt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris. “Dat zou ook een enorme impact hebben op onze workload.”
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Actiris , BECI , werkloosheid , coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.