Belastingontvangsten in Brussel stijgen met 4,9 procent
Lees ook: Begroting 2012: Geen nieuwe belastingen
In Vlaanderen bleef de stijging beperkt tot 2,8 procent. De stijging komt níét door een zware verhoging van de belastingen. Dat blijkt uit een grote rondvraag van Belfius.
Het gemiddelde aantal opcentiemen op de onroerende voorheffing bedraagt voor heel het land 2.607 in 2012 tegenover 2.552 in 2007. De gemiddelde aanslagvoet van de aanvullende belasting op de personenbelasting bedraagt 7,38 procent, tegenover 7,30 aan het begin van de bestuursperiode. In 2009 stegen de inkomsten uit de opcentiemen op de personenbelasting gemiddeld met 7,4 procent, maar dat was te danken aan Tax-on-Web en de versnelde inning.
Toch evolueren de gemeentelijke ontvangsten niet in goede zin. En die ongunstige ontwikkeling is te wijten aan het debacle van de Gemeentelijke Holding: de verwachte dividenden zijn in rook opgegaan. Het Dexia-avontuur kost (bijna) alle Brusselse gemeenten veel geld, en Brussel-Stad, Anderlecht en Schaarbeek het meest. Ook de dividenden van de intercommunales voor gas en elektriciteit zijn - door de liberalisering van de energiemarkt - flink gedaald.
Aan de uitgavenkant is het opvallend dat niet de personeelsuitgaven (+ 2,2 procent), maar de toelagen aan OCMW (+ 5,6 procent) en politiezone (+ 5,4 procent) het meest stijgen. Dat is het gemiddelde voor 2007-'12.
Tekorten
Het mag verwonderen, maar het zijn vooral de Vlaamse gemeenten die met een tekort op de begroting kampen voor het lopende dienstjaar. De Vlaamse gemeenten kijken in 2012 aan tegen een tekort van 355 miljoen euro. In Brussel is dat maar acht miljoen. Het resultaat voor de vorige dienstjaren oogt voor Vlaanderen veel gunstiger, met een overschot van 737 miljoen, terwijl dat voor Brussel 118 miljoen euro was.
Wat zijn de grote uitdagingen voor de nieuwe colleges en gemeenteraden die na 14 oktober aantreden? Volgens Belfius zijn dat "de uitdagingen van de demografische evolutie, de vergrijzing van de bevolking en de gevolgen van de sterke demografische groei in de grote steden, en in Brussel in het bijzonder."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.