Belgian Senior Consultants bieden voordelig hun diensten aan
"A ls je niet meer sociaal-economisch actief bent, wat blijft er dan over? Door actief te blijven en, vooral, een dienst te leveren aan de maatschappij, krijgen we meer waardering en raken we niet geïsoleerd in de huidige maatschappij," zegt de minzame Jean Sintobin (70), sinds zeven jaar de voorzitter van BSC.
BSC is een vzw van bedrijfsleiders, kaderleden en hoge functionarissen die (meestal) gepensioneerd zijn en hun diensten vrijwel gratis ter beschikking stellen van mensen en bedrijven die, door hun financiële situatie, geen professionele consulenten kunnen betalen. De vzw rekent alleen de onkosten en een standaardtarief van 95 euro per halve dag aan. Soms werken ze zelfs gratis.
Peanuts
"Onze benadering is lucratief noch commercieel. Onze prijzen zijn peanuts in vergelijking met de professionele wereld," vertelt Sintobin.
Vormt die lage prijs dan geen oneerlijke concurrentie voor andere consultancybedrijven? "In de praktijk hebben we gemerkt dat, als wij niet zouden bestaan, deze opdrachten niet uitgevoerd worden. Omdat onze klanten simpelweg het geld niet hebben voor professionele hulp. Bovendien zitten we in een sector waarin de professionele wereld maar matig geïnteresseerd is: die van de vzw's en ngo's, die vaak weinig geld hebben. Zij kunnen geen vijfhonderd euro per uur betalen, zoals sommige consultancybedrijven vragen."
Rode Kruis
De consultants van BSC springen op verschillende domeinen ter hulp. Hun grote groep van ingenieurs, juristen, boekhouders, auditeurs en anderen geven onder meer raad en bijstand aan verenigingen, maatschappijen, particulieren en kmo's. Uitzonderlijk komen ook scholen van het vrije net aan bod. Dat gaat dan bijvoorbeeld over verbouwingen waarbij de directeur het enorm druk heeft en zijn school over te weinig middelen beschikt. "Professionele consulenten die een deel van zijn werk overnemen, bestaan bijna niet. Voor korte tijd staan wij hem bij met raad. Dat is alles," legt Sintobin uit, die in het verleden bedrijfsleider van verschillende ondernemingen geweest is.
De vereniging beschikt over een heleboel gespecialiseerde toepassingen, bijvoorbeeld in de bouw. Haar klanten moeten dan samenwerken met architecten en aannemers, maar weten niet goed tot wie of wat zich te richten. Dat is dikwijls het geval voor scholen, vzw's, het Rode Kruis en andere. Daarnaast hebben ze ook al gewerkt voor doven- en blindenorganisaties, het Leger des Heils en Unicef.
Suikeroom
Heel af en toe krijgt BSC een speciale opdracht voorgeschoteld. Zo werden de consultants door een familie benaderd van wie de oude oom zijn verstand kwijt was. De man bleek van goede komaf. Een deel van de familie durfde zich niet te moeien, want de andere tak van de familie zou zeggen: "Ja maar, jullie zijn ooms fortuin aan het inpalmen." - "Dus hebben wij iemand gezocht die competent en betrouwbaar is om die zaak te benaderen," vertelt Sintobin. "En samen zijn ze eruit geraakt. Daarna opende onze man de correspondentie van die rijke man, lette erop dat de facturen betaald werden; kortom, hij beheerde zijn financiële leven. Na zes maanden was de man opnieuw gezond."
China
Naast het binnenlandse luik werken de consulenten ook in Afrika en Azië. Nu loopt er onder meer een contract met de Chinese regering. "We sturen regelmatig consulenten naar China om, bijvoorbeeld, raad te geven in de agro-industrie. Op dit moment werken we mee aan een project om de teelt van aardappelen te verbeteren."
Het grootste probleem waar BSC mee kampt, is de onbekendheid, vooral in het buitenland. "We kunnen daar geen prospectie doen, omdat we niet over de middelen beschikken."
De Nederlandse zustermaatschappij PUM heeft het makkelijker, zegt Sintobin. "Die krijgt subsidies van de regering en van de federatie van de verschillende economische takken in Nederland. Met hun grote budget kunnen ze opdrachten gratis uitvoeren, maar ook prospectiewerk in verschillende landen doen. Ze hebben een afgevaardigde in bijna elk land waar ze actief zijn. Ze sporen actief problemen op en stellen een oplossing voor. Die raad is gratis voor de locals, die dan natuurlijk heel verrast zijn. Maar wanneer de lokale overheid beslist om daar verder op in te gaan, dan kloppen ze bij de Nederlandse industrie aan. De return is in zulke gevallen ongeveer drie keer de investering."
Niet alleen is de dynamiek in Nederland groter, Sintobin weet in België zelfs niet bij welke minister hij terechtkan voor subsidies. "Van de vier ministers die we bezocht hebben, weet geen enkele of hij nu bevoegd is of niet. Daarnaast komt het geldvraagstuk. In Brussel is er bijvoorbeeld geen cent beschikbaar. Gelukkig bestaat er een EU-programma, dat CDE heet - voor Centre for the Development of Enterprise. Dat programma werkt voor de ACP-landen, dus voor Afrika, het Caribisch gebied en de landen van de Pacific. Die CDE-projecten worden voor een derde gefinancierd door de leider van het project, voor een ander derde door de lokale mensen en het derde deel door de regio die de opdracht uitvoert. Hier zou dat het Brussels Gewest zijn. Nu, wij hebben goede contacten met CDE, maar het Brussels Gewest heeft geen geld, en dus kunnen we niets doen. Dat willen we graag opgelost zien."
:: Meer info over Belgian Senior Consultants op www.belgian-senior-consultants.org of 02-219.50.08
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.